ACTUEEL

AWBZ-zorg kampt met tekort 3,3 miljard euro

Het tekort voor de AWBZ kwam vorig jaar uit op 3,3 miljard euro. Het was het derde jaar op rij dat het tekort meer dan 3 miljard euro bedroeg, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De afgelopen 10 jaar zijn de uitgaven aan langdurige zorg in het kader van de AWBZ met 38 procent gestegen, van 18 miljard euro in 2002 tot 25 miljard euro in 2011. Alleen in 2008 was er sprake van een lichte daling van de uitgaven.

Vergrijzing

De stijging van de zorgkosten worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door de vergrijzing. Daarnaast is er een toename van het aantal chronisch zieken, die dankzij de medische vooruitgang ook langer blijven leven.

Financiering

Vorig jaar bedroegen de inkomsten van de AWBZ ruim 22 miljard euro. De bijzondere zorg wordt op verschillende manieren gefinancierd. Twee derde van de inkomsten komt binnen via verplichte premies. Bijna een kwart bestaat uit rijksbijdragen. Personen die van de AWBZ gebruik maken, betalen 8 procent mee in de vorm van een eigen bijdrage. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 september 2012

En zo speelt het CBS de huidige minister van VWS en daarmee de VVD in de kaart. Het is jammer dat het CBS een dergelijke politiek beladen persbericht op dit moment uitbrengt.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

3 september 2012

@Anoniem:

Als u op de betreffende pagina van het CBS kijkt ziet u dat dat wel meevalt: http://bit.ly/O6AjLj. Daar is te lezen dat het tekort primair een boekhoudkundig tekort is, ontstaan door een verlaging van de AWBZ-premie na 2005. De oplossing is dan ook simpel: verhoog de AWBZ-premie weer, onder verlaging van de IB. Nu worden de tekorten uit de algemene middelen aangezuiverd.

Tegelijkertijd is er natuurlijk wel sprake van stijgende AWBZ-kosten als gevolg van de vergrijzingsgolf, die de komende drie decennia gaat komen. http://bit.ly/O6B0o1. Maar daar zullen alle politieke partijen mee moeten 'dealen', want dat is de realiteit.

Top