ACTUEEL

Ziekenhuis wekt zelf radioactief rubidium op

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wekt sinds mei zelf het radioactieve element rubidium op. Als eerste in Nederland kreeg het ziekenhuis in Den Bosch toestemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om de radioactieve stof zelf te produceren voor hartonderzoek. Het ziekenhuis heeft dit maandag bekendgemaakt.

Nucleair geneeskundige Roel Claessens wacht al jaren op de vergunning voor het gebruik van de generator die hij zelf bouwde. Sinds mei zijn 200 patiënten met hulp van rubidium onderzocht. De ervaringen zijn volgens verwachting. De arts is ‘dik tevreden’, zei hij maandag.

Rubidium

Rubidium is nog niet geregistreerd maar vanwege ervaringen in het buitenland staat de inspectie het gebruik toe. De methode is al jaren gangbaar in de Verenigde Staten. In Europa werken nog maar een paar ziekenhuizen met rubidium.

Sneller en beter

Claessens zegt dat onderzoek met rubidium sneller en beter is. Hartpatiënten krijgen een kleine hoeveelheid toegediend. Met een PET-scanner is snel de doorbloeding van het hart te controleren. De beelden zijn beter dan die met een traditionele gammacamera worden gemaakt. Het onderzoek duurt nog slechts een half uur, tegenover zes uur voorheen.

Handelsvergunning

Het volgende doel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een handelsvergunning zodat de generator uitgeleend of gebouwd kan worden voor meer ziekenhuizen.

Hoewel er in de Verenigde Staten generatoren bestaan, heeft Claessens zelf een generaor gebouw, omdat het vrijwel onmogelijk was om het Amerikaanse apparaat hier in te voeren. Claessens noemt zijn generator een verbeterde versie van het Amerikaanse apparaat. "Het is duurzamer en veiliger voor de patiënt dan het Amerikaanse apparaat. Zo is er geen risico dat er te veel rubidium-82 wordt ingespoten", zegt hij in een persbericht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top