ACTUEEL

Zorgverzekeraars willen ouderenzorg doen

De zorgverzekeraars willen de ouderenzorg zelf ter hand nemen en niet dat die wordt overgeheveld van de AWBZ naar de gemeenten. Dat zegt André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland in een interview in Trouw woensdag. Volgens hem kunnen de verzekeraars de ouderenzorg beter, efficiënter en goedkoper uitvoeren dan de gemeenten.

Het tekort voor de AWBZ bedroeg vorig jaar 3,3 miljard euro. Het was het derde jaar op rij dat het tekort meer dan 3 miljard euro bedroeg, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Veel politieke partijen pleiten er nu voor op om de verpleging en verzorging van ouderen uit de AWBZ naar de gemeenten te verschuiven.

Verzekerd recht

"Ik kan me voorstellen dat de politiek de huishoudelijke hulp - en straks ook de begeleiding - overhevelt naar de gemeenten. Dat is welzijnswerk, geen onverzekerbare zorg. Maar wassen, medicijnen toedienen of een stoma aanleggen, dat is echte zorg. Dat moet een verzekerd recht blijven en niet een sociale voorziening ter beoordeling van de gemeenten. Straks moet je maar afwachten of je die zorg krijgt", aldus Rouvoet.

Afslanken

Rouvoet stelde eerder in een interview met Skipr ook al dat de AWBZ fors moet worden afgeslankt. Daarbij zouden delen van de langdurige zorg naar enerzijds de Zorgverzekeringswet en anderzijds de gemeenten moeten worden overgeheveld. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top