ACTUEEL

Notitie klokkenluider VUmc 'omgekeerde wereld'

"De omgekeerde wereld", zo noemt arts Piet Postmus bij monde van zijn advocaat het voorstel van ziekenhuis VUmc, dat hij moet aangeven hoe hij denkt de relaties en communicatie te herstellen. "Maar hij wil graag weer aan het werk, dus hij gaat het wel doen", zei advocaat Felix Chorus woensdag.

Postmus werd een kleine twee weken geleden op non-actief gezet, omdat zijn positie volgens het VUmc onhoudbaar was. De arts was naar de raad van toezicht gestapt om zijn bezorgdheid te uiten over de veiligheid van patiënten. Dat hij op non-actief werd gezet, zorgde voor brede verontwaardiging, onder meer bij patiëntenverenigingen. Inmiddels zijn twee van de drie bestuursleden vertrokken en zij zijn vorige week vervangen.

Toon

Dinsdag gingen Postmus en de nieuwe raad van bestuur rond de tafel zitten om te praten. Het VUmc liet daarna weten dat het aan de arts is om aan te geven hoe het conflict opgelost kan worden. "Postmus is verbaasd over de toon van het VUmc", aldus Chorus. "Hij wordt ten onrechte onderdeel van het communicatieprobleem gemaakt." (ANP)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 september 2012

Die gedachte had ik ook toen ik het las. Niet doen Postmus, want op die manier bevestig je de machtspositie van het bestuur, terwijl het bestuur juist in gebreke is gebleven! Ga voor mediation, zou ik zeggen.

Kok

5 september 2012

Goede bestuurders zouden alle misstanden, onethisch handelen, onheuse bejegeningen et cetera die hij of zij kennelijk niet ziet, moeten willen weten.

Zwakke bestuurders organiseren verbeteringen van zich af en hebben derhalve niets in de Zorg te zoeken. In de voorliggende casus kan de betreffende bestuurder(s) maar beter opstappen.

Dit gedrag is geen beginnersfout maar DNA-mankement.

Anoniem

5 september 2012

Hmm. Het slechte nieuws blijft VUmc achtervolgen. Is er dan niemand die nadenkt over de PR-consequenties van dit alles? Welke oplossing er ook komt alles is beter dan oorlog via de pers.

Anoniem

5 september 2012

Een dokter moet patienten behandelen en een raad van bestuur moet de organisatie leiden, ook in crisistijd. Waar is het VUMC in hemelsnaam mee bezig!! Ze zijn echt de weg kwijt.

tjark reininga

6 september 2012

maar het kan natuurlijk ook een, misschien wat vreemd geformuleerd, verzoek aan Postmus zijn om aan te geven wat er in VUmc moet veranderen, wil hij weer voor het ziekenhuis zijn werk doen. en welke voorwaarden hij daaraan verbindt.

hebben de nieuwe bestuurders Postmus weliicht een blanco cheque willen geven, zodat hen geen blaam treft mocht deze er toch van af zien zijn werk te hervatten?

Gresnigt

23 oktober 2012

Als patiënt loop je extra risico in een ziekenhuis waar het bestuur op zo'n achterbakse manier met belangrijke info en personeel omgaat.

Top