Vastgoed

‘Middeleeuws’ ontwerp wint zorgarchitectuurprijs

TNO Centrum Zorg en Bouw heeft het ontwerp MosaiCity van Marie Perrin en Grégoire Barraud aangewezen als winnende inzending in de ideeënprijsvraag “The Transformation of Health Care”. De jury, onder leiding van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, prees het duurzame en flexibele karakter van het ontwerp.

Herstructurering

Het Centrum Zorg en Bouw heeft de prijsvraag uitgeschreven met het oog op de mogelijke herstructurering van verouderde ziekenhuizen in Midden- en Oost-Europa. In de nieuwe EU-lidstaten zijn veel ziekenhuizen die als gevolg van de omwenteling van de jaren ’90 verouderd zijn. Architecten werden uitgedaagd om in hun ontwerp innovatieve zorgsystemen en stedelijke functies te integreren. Inzendingen kwamen binnen vanuit de hele wereld, van Portugal tot China. De jury, voorgezeten door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, beoordeelde de inzendingen volgens criteria als gedurfde visie, architectonische kwaliteit en aandacht voor de patiënt.

Middeleeuws stadje

Het jonge, vanuit Londen werkende duo Marie Perin en Grégoire Barraud ontwierpen met MosaiCity een ziekenhuis als een middeleeuws stadje inclusief smalle winkelstraatjes en moestuinen. Op grond van de “prachtig gepresenteerde eigentijdse vormgeving en een duurzame en flexibele ontwikkelingsstrategie” was MosaiCity volgens de jury het meest innovatieve en complete plan.

Nederlandse prijswinnaars

Andere prijswinnende ontwerpen waren Inside-Out, een piramidevormig gebouw met een eigen buitenruimte voor elke patiënt (Bremmer en Ouburg, Nederland, 2e prijs) en Hospitotality, een verzameling ideeën die samen een diverse en aangename zorg- en leefomgeving vormen (Dana Ponec, Nederland, 3e prijs). Eervolle vermeldingen waren er voor Brave New World, een zorgwolkenkrabber van drie studenten van de ETH Zürich, en Vital Village, een bescheiden en effectieve stedenbouwkundige ingreep door Kirsti Siven en Asko Takala uit Finland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top