ACTUEEL

Gemeente Den Haag handhaaft Balkenendenorm

Gemeente Den Haag handhaaft Balkenendenorm

De gemeente Den Haag pakt de topinkomens van onder meer zorgbestuurders aan. De gemeente kort de subsidies van instellingen met bestuurders die boven de Balkenendenorm verdienen.

Dat zei wethouder Sander Dekker van Financiën donderdag. "Wij gaan nu uitvoeren wat wij in 2011 hebben aangekondigd: ingrijpen in te hoge salarissen die uit publieke middelen worden opgebracht,” aldus Dekker. De gemeente bepaalde in maart 2011 dat instellingen die subsidie ontvangen de normen voor salariëring moeten naleven. De gemeente hanteert daarvoor de Balkenendenorm van 193.000 euro.

Tien instellingen

Tien instellingen hebben dat volgens de gemeente niet gedaan. Zij hebben allemaal een brief van de gemeente ontvangen. Het betreft de woningcorporaties Staedion en Haag Wonen, studentenhuisvester Duwo, de zorginstellingen Parnassia Bavo Groep, Bronovo, Steinmetz /De Compaan, Woon- en Zorgcentra Haaglanden en Zorggroep Florence, Reclassering Nederland en de Universiteit Leiden.

Parnassia Bavo Groep

Het gaat om bedragen variërend van 8.500 tot 218.000 euro per instelling. Parnassia Bavo Groep moet blijkens een brief van de gemeente het meeste inleveren. Bij de instelling verdienden zes bestuursleden en medewerkers boven de norm. Bestuursvoorzitter Stephan Valk verdiende vorig jaar 263.072 euro volgens de WOPT, zo blijkt uit de jaarrekening.

4 miljoen subsidie

PBG is de grootste ggz-instelling van Nederland met een omzet van 564 miljoen euro in 2011. Daarvoor werden bijna 180.000 patiënten geholpen. In datzelfde jaar ontving de instelling bijna 4 miljoen euro gemeentelijke subsidie die onder het aangescherpte beleid valt. PBG accepteert de korting niet.

Tijd voor actie

In de Haagse gemeenteraad werd al enkele jaren gedebatteerd over de te hoge salarissen bij een aantal instellingen die uit publieke middelen worden gefinancierd. Dekker: “Desondanks lijken sommige organisaties zich daar niets van aan te trekken. Daarom is het nu tijd voor actie.” (Daan Marselis)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans

10 september 2012

Met de Balkenendenorm krijg je bestuurders van Balkenendekwaliteit: wie wil dat?

Luimes

11 november 2013

Gelukkig met dito gevoel voor normen en waarden , zeker hierop van toepassing!!!

Top