ACTUEEL

Ziekenhuizen moeten sneller uitbetalen na fout

Ziekenhuizen moeten sneller uitbetalen na fout

Slachtoffers van medische fouten zouden binnen twee jaar duidelijkheid moeten krijgen over een schadevergoeding. Dat vindt patiëntenorganisatie NCPF. Het onnodig rekken van de afhandelingsprocedures door ziekenhuizen waardoor slachtoffers lang in onzekerheid zitten, moet maar eens afgelopen zijn, stelt NCPF-directeur Wilna Wind.

Verbetering positie slachtoffer

Wind pleit ook voor verbetering van de positie van de patiënt die slachtoffer is van een medische fout. Volgens haar is het nu een ongelijke strijd omdat de patiënt het in zijn eentje moet opnemen tegen het ziekenhuis, dat beschikt over macht, geld en tijd zonder emotioneel betrokken te zijn bij de zaak.

Bewijslast

Om de positie van de patiënt te versterken moet de bewijslast in dergelijke zaken omgedraaid worden, vindt de patiëntenfederatie. “Nu is het zo dat de patiënt moet bewijzen dat het ziekenhuis een fout heeft gemaakt. Laten de ziekenhuizen maar aantonen dat zij geen fout hebben gemaakt”, zegt Wind.

Schadeafhandeling versnellen

De schadeafhandeling zou na twee jaar afgerond moeten zijn, tenzij na die periode nog niet duidelijk is wat de definitieve gevolgen van een medische misser zijn, benadrukt Wind. Als later blijkt dat een fout veel meer gevolgen heeft, raakt een patiënt door de maximale termijn van twee jaar “van de wal in de sloot” zegt zij. In dat geval zou het ziekenhuis na twee jaar wel met een voorschot over de brug moeten komen, betoogt de NCPF-directeur.

Voorstel

De NCPF sluit zich aan bij een voorstel van letselschadeadvocaat John Beer om boetes uit te delen aan ziekenhuizen als zij de termijn van twee jaar overschrijden, zegt Wind. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL en IEU-Alliance

9 september 2012

@ Mw Wind, NPCF en @ Mr Beer:
Na de medische fout heeft het verkrijgen van eerlijke informatie ( mondeling en schriftelijk) en adequate herstelbehandeling, hoogste prioriteit.
Schadevergoeding komt later, liefst binnen een jaar.
Maar na de medische fout schenden artsen hun ethische, professionele en wettelijke informatie en zorgplicht, zoals U bekend, zie het NPCF voorstel uit 2010, in navolging van Vertel en Herstel van SIN-NL.
Wanneer gaat de NPCF zich daadwerkelijk inzetten voor de slachtoffers van medische fouten?
Wanneer betaalt Mr Beer zijn riante inkomsten verkregen dankzij de vele slachtoffers van medische fouten terug?
Wanneer verlaagt Mr Beer zijn exorbitante tarieven?

Anoniem

10 september 2012

Voorstel lijkt sympathiek maar is onuitvoerbaar. Omkering bewijslast is niet aan de orde omdat in het hele recht geldt "wie stelt moet bewijzen". Bovendien is het al zo dat gemotiveerd verweer moet worden gevoerd om de patiënt te helpen met zijn bewijsvoering. In de praktijk werkt dat prima. Dat niet iedereen die vindt dat hij/zij recht heeft op schadevergoeding dat ook krijgt, betekent niet dat het systeem niet deugt.

Zou ook een mooie boel worden, dat de patiënt gewoon kan zeggen "je hebt een fout gemaakt, bewijs maar dat het niet zo is, hier heb je vast mijn rekeningnummer".

Anoniem

19 september 2012

MCA Alkmaar.
Mijn vrouw heeft langer dan twee jaar geleden een behandeling ondergaan aan haar vinger uit de kom en in het MCA hebben ze daarbij een fout gemaakt. Kort gezegd vinger en daarbij grijpvermogen hand niet meer te herstellen en dit terwijl mijn vrouw aangaf dat het niet goed zat. Juridische procedure in gang gezet maar wat doet de verzekering van het MCA, de boel rekken, rekken en rekken totdat je het financieel niet meer kan volhouden dus mijn vrouw voor de rest van haar leven gehandicapt en de arts gaat vrolijk verder! Schandalig dat dit soort dingen gebeuren in Nederland!!!

Top