ACTUEEL

KNMP ziet fraude met medicijnen flink stijgen

KNMP ziet fraude met medicijnen flink stijgen

Fraude met medicijnen is de laatste maanden fors gestegen. Er is een stijging te zien in zowel het aantal mensen dat met valse recepten bij de apotheek komt, als mensen die ten onrechte medicijnen aanvragen. Dat concludeert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP).

Toename fraude

“Fraude was vooral lokaal en incidenteel, maar de laatste tijd zien we het breder en constanter gebeuren”, aldus een woordvoerder van de KNMP maandag. Volgens hem waren er voorheen slechts een handjevol meldingen van fraude. “Nu gaat het om ongeveer 300 en 400 gevallen per jaar, we krijgen zo'n 3 tot 8 meldingen per week binnen. En we vrezen dat dat het topje van de ijsberg is.”

De fraude gebeurt vooral met slaap- en kalmeringsmiddelen en de neusspray Instanyl, wat een opiummiddel is. “Deze medicijnen worden vervolgens doorverkocht, bijvoorbeeld op internet.”

Protocol

De brancheorganisatie heeft alle apothekers nogmaals op het protocol gewezen om fraude te herkennen en tegen te gaan. In dat protocol staat onder meer dat als een apotheker twijfelt over de legitimiteit van een recept, hij of zij het recht heeft om om legitimatie te vragen. Als het om een vals recept gaat, dan mag de apotheker de politie inschakelen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 september 2012

En terecht de politie waarschuwen en alles weer terug laten betalen.
Je begrijpt niet hoe vindingrijk de mensen soms weer zijn.
En als het op werken op aan komt dan kunnen ze zeker niets.
Straks zijn diegene die er echt van afhankelijk zijn om de pijn te onderdrukken weer de dupe.
Wij vinden het trouwens schandalig dat zo een klein beetje zo duur kan zijn. Waar zit het dan in? In de verpakking?
Maar niet in het flesje. Het zal wel een Farmaceutisch bedrijf zijn die heel rijk is en nog rijker wil worden hiermee.
Ook is het belangrijk dat de zorgkantoren daar naar kijken,of het niet ergens goedkoper gemaakt kan worden en de werking ervan hetzelfde moet zijn.

Top