ACTUEEL

Catharina Ziekenhuis helpt ziekenhuis Paramaribo

De bestuurders van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het St. Vincentius ziekenhuis in Paramaribo hebben woensdag een samenwerkingsovereenkomst voor onbepaalde tijd getekend. Zij gaan personeel uitwisselen om met name de patiëntenzorg in Paramaribo te verbeteren.

Onder de uitwisselinitiatieven horen bijvoorbeeld stages van verpleegkundigen, paramedici, medisch technici en het uitzenden van specifieke medische specialisten zoals radiologen en SEH-artsen, het ontwikkelen van kwaliteitssystemen en donaties van medische apparatuur.

Opleiding artsen en specialisten

Ook de opleiding van artsen in Suriname is een belangrijk aandachtspunt. Zij volgen hun basisopleiding geneeskunde in Suriname. Het Catharina Ziekenhuis zet zich in om de vervolgspecialisatie van deze studenten in Europa te laten plaatsvinden. Daarna kunnen de artsen de opgedane kennis toepassen in hun thuisland.

Uitwisselingsprojecten

Het Catharina Ziekenhuis houdt zich al sinds 1972 bezig met uitwisselingsprojecten met ziekenhuizen. Zo werkte het eerder samen met het streekziekenhuis in Nickerie in Suriname. Momenteel is het Catharina Ziekenhuis ook actief in het ziekenhuis in Hinche op Haïti.

Het benodigde geld voor de projecten komt onder meer van donaties en van de medewerkers van het ziekenhuis zelf, die maandelijks een vast bedrag van hun salaris naar dit doel kunnen overmaken. Wekelijks is er in het Catharina Ziekenhuis tijdens de zondagsdienst ook een collecte in de kapel ten behoeve van het uitwisselingsproject.

Duurzame ontwikkelingshulp

Paul Kuijpers, afdelingshoofd Intensive Care en aankomend voorzitter van de commissie: “Bij ontwikkelingshulp doneer je geld en middelen. Op het moment dat je weg gaat, stort het vaak als een kaartenhuis in elkaar. Met ons samenwerkingsverband streven we ernaar dat het buitenlandse ziekenhuis zelfstandig uit de voeten kan met de aangereikte middelen en vooral kennis.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top