ACTUEEL

'Verkiezingsuitslag heropent debat euthanasiewet'

Zowel VVD als PvdA hebben zich in hun verkiezingsprogramma's positief uitgesproken over het voeren van het debat over euthanasie. Beide partijen willen zo nodig de wet te willen aanpassen. Vandaar dat de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde blij is et de verkiezingsuitslag.

Debat

De PvdA zegt in haar verkiezingsprogramma het debat te willen blijven voeren over legalisering van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid vinden.  De VVD vindt ook dat wilsbekwame ouderen zelf moeten kunnen kiezen voor een waardig levenseinde. De partij schrijft in haar programma initiatieven te steunen die hieraan bijdragen, zoals Levenseindeklinieken. Ook wil de VVD gaan onderzoeken hoe aan de doodswens van wilsbekwame meerderjarigen tegemoet kan worden gekomen door ruimere mogelijkheden in wetgeving vast te leggen.

Muurvast

Het euthanasiedebat zat in de afgelopen jaren muurvast, aldus de NVVE. Van 2002 tot 2010 regeerde het CDA in vier opeenvolgende kabinetten en werd de afspraak gemaakt dat er niet aan de euthanasiewet getornd zou worden. In 2010 werden er afspraken gemaakt over steun van de SGP aan het Kabinet-Rutte, in ruil voor tegemoetkomingen op het gebied van gevoelige medisch-ethische kwesties als abortus en euthanasie.

Meldlijn

De NVVE maakt zich sterk om artikel 294 lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen en verzocht de partijen dit op te nemen in hun verkiezingsprogramma. De vereniging opende onlangs ook een 'Meldlijn hulp bij zelfdoding' en riep mensen op om via de website www.GeachteKamerleden.nl hun mening over hulp bij zelfdoding te geven en hun ervaringen hiermee te delen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top