ACTUEEL

Patiënt laat pil met bijwerking staan

Patiënten laten geneesmiddelen die zij langdurig dan wel hun hele leven moeten slikken, staan als ze veel last van bijwerkingen hebben. Ze kiezen liever voor een minder effectief middel zonder bijverschijnselen dan voor een effectieve pil die vervelende bijeffecten heeft.

Nieuwe geneesmiddelen

Dit constateert apotheker Hans-Peter Bootsma op basis van eigen onderzoek. Bootsma werkt in het epilepsiecentrum Kempenhaege in het Brabantse Heeze. Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect van bijwerkingen op patiënten die een middel lang moeten gebruiken. Bootsma pleit er voor dat er steeds nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld, aangezien bestaande middelen soms wel prima werken, maar te veel bijwerkingen vertonen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

3 juni 2009

Da's toch logisch. Het verbaast me dat dit blijkbaar nieuws is. Waarom zou ik hoofdpijn bestrijden als ik daardoor buikpijn krijg, of andersom?

Ik vertaal onder meer bijsluiters voor geneesmiddelen (SPC's en PIL's) en ik verbaas me elke keer weer over de rij bijwerkingen, waar vaak heel vervelende bijzitten. Of een middel tegen hoofdpijn met als bijwerking hoofdpijn???

Als het middel (bijna) erger is dan de kwaal, dan is het geen goed middel. Kwaliteit van leven is minstens zo belangrijk als kwantiteit.

Top