ACTUEEL

Astronaut Kuipers geeft zorg les in veiligheid

Arts en astronaut André Kuipers treedt op 15 november op als spreker tijdens het slotcongres van het VMS Veiligheidsprogramma.

Als arts is Kuipers volgens de organisatie als geen ander in staat om vergelijkingen te trekken tussen de ruimtevaart en de medische praktijk. Kuipers gaat ondermeer in op het belang van oefening en training bij veiligheidsprocedures. Waar astronauten dit veel doen, is dat in de medische wereld minder gebruikelijk. Na afloop van zijn lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Systematisch

Tijdens het congres wordt uitgebreid terug geblikt op de resultaten van vijf jaar systematisch werken aan patiëntveiligheid. Nu het VMS-programma na vijf jaar afloopt buigen de aanwezigen zich ook over de vraag wat er nog moet gebeuren om ziekenhuizen echt patiëntveilig te maken. Verzekeraar Achmea heeft onlangs aangegeven een volwaardig veiligheidsmanagementsysteem als inkoopvoorwaarde te zullen hanteren. Op basis van een eigen inventarisatie constateert VMS dat eind dit jaar 96 procent van de ziekenhuizen een gecertificeerd VMS heeft. Op 1 augustus waren dit er 46.

Patiënt

Bijzondere aandacht daarbij is er voor de rol van de patiënt. Zo wordt tijdens het slotcongres de eerste ‘Patiëntengids voor een veilig ziekenhuisbezoek’ gepresenteerd. Daarnaast wordt ook de winnaar van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2012 bekend gemaakt. De Award wordt uitgereikt door directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top