ACTUEEL

NZA: Huisarts mag geen apotheek buitensluiten

Patiënten mogen voorgeschreven medicijnen bestellen bij de apotheek die zij willen, huisartsen mogen een doorverwijzing niet weigeren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft twee huisartspraktijken op de vingers getikt omdat ze dat wel deden, zo blijkt dinsdag.

Internetapotheek

De Zorggroep Almere en de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek, beiden samenwerkingsverbanden van huisartsen, weigerden expliciet om hun patiënten door te verwijzen naar een internetapotheek.

Machtspositie

Voor de NZa is bij dit besluit doorslaggevend dat de betreffende huisartsen een machtspositie hebben in de regio’s waarin zij werken. Hun patiënten kunnen daardoor niet bij een andere huisarts terecht die hen wel wil doorverwijzen.

Verplichting

De NZa verplicht de huisartsenpraktijken om patiënten er expliciet op te wijzen dat zij medicijnen bij de apotheek van hun keuze kunnen krijgen. Die mededeling moet zichtbaar in de praktijk hangen, hij moet op de website van de huisartsen staan en op het formulier waarmee herhaalrecepten kunnen worden besteld. De huisartsen moeten het ook expliciet melden in het consult met de patiënt. Als een patiënt zijn medicijnen via een andere apotheek wil krijgen, moet de huisarts daar ook mee samenwerken. (ANP / Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

18 september 2012

Waar blijft het woord kwaliteit vd zorgverlening? Het gaat de NZa alleen maar haar eigen Macht.

ANH Jansen

18 september 2012

En zo is populatie bekostiging of regio budgettering of regio regie voering onmogelijk gemaakt; terecht gezien de insteek van het systeemmodel.

Overheveling van budget van tweede lijn naar de eerste lijn met gelijktijdige afname van het totale budget wordt met deze ingreep van de NZa onmogelijk.

Het lek is het internet.

Keuzevrijheid van de patient en vraagsturing vanuit de patient maakt al die plannen tot oeverloos gepraat; budgettering gaat immers niet samen met keuzevrijheid.

Oplossingen voor dit probleem zijn aangereikt door de Commissie Baarsma. Die zijn niet voor niets draconisch en dienen volgens de Commissie zelf eerst te worden voorgelegd aan de EU commissie.

Apotheken zien als niets meer dan uitdeelpunten/posten blijft overigens te triest voor woorden. Maar is ook deel van het systeemmodel; laagste prijs is leidend en zelfredzaamheid, samenredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid moeten maar zorgen voor de kwaliteit. Leven is lijden. Logo van de NZa zegt genoeg.

Top