ACTUEEL

Alzheimer steeds groter probleem

“Nu al lijden zo'n 200.000 Nederlanders aan de ziekte van Alzheimer, maar dat worden er in 2050 wel zo'n half miljoen.” Dat schat Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het Alzheimercentrum van het VUmc in Amsterdam.

Ondanks de omvang van de ziekte en het steeds groter wordend aantal mensen dat eraan lijdt, zijn er alleen nog maar medicijnen die de symptomen bestrijden. Naar een medicijn dat de ziekte bij de wortel aanpakt wordt al jaren gezocht, maar tot nog toe zonder resultaat.

Ontwikkelen medicijn

“We kunnen met hersenscans inmiddels wel het eiwit zien dat duidt op alzheimer. Dat is een belangrijke doorbraak. De volgende stap is goede geneesmiddelen ontwikkelen. Daar wordt hard aan gewerkt”, aldus Van der Flier. Het gaat dan om medicijnen die het alzheimer-eiwit afbreken. “Helaas laten die niet het gewenste resultaat zien: mensen genezen er niet door. De vraag is nu of dit eiwit niet het goede doelwit is, of dat je gewoon te laat bent als de patiënt al ziek is. Misschien moeten ze op een vroeger moment gebruikt worden. Wanneer er al wel alzheimer-schade in de hersenen is, maar de ziekte zich nog niet heeft ontwikkeld.”

Onderzoek Alzheimer

Om erachter te komen of het helpt om het alzheimer-eiwit in een heel vroeg stadium op te ruimen, wordt nu onderzoek gestart bij patiënten met de familiaire vorm van alzheimer. Dat is een zeldzame erfelijke vorm van de ziekte, waarbij de helft van de mensen in een bepaalde familie de ziekte krijgt. Mensen die drager zijn van het alzheimer-gen krijgen de medicijnen, in de hoop dat de ziekte hierdoor niet tot uiting komt. “Dit zijn heftige medicijnen, als je mensen hiermee gaat behandelen moet je wel heel zeker weten dat ze de ziekte onder de leden hebben”, aldus Van der Flier.

Ziekte afremmen

Bij het Alzheimercentrum wordt onderzoek gedaan naar wat er nu al gedaan kan worden om de ontwikkeling van alzheimer af te remmen. “We hebben aanwijzingen dat het helpt om flink sportief te zijn op middelbare leeftijd om dementie op latere leeftijd te voorkomen. Ook kan voeding een rol spelen.”

Of het nu met beweging, voeding of medicijnen is, het is belangrijk dat de ziekte van Alzheimer wordt teruggedrongen. Niet alleen voor de patiënten zelf, maar ook voor de maatschappij. Van der Flier: “We hebben nu al te weinig handen aan het bed, hoe moeten we voor al die mensen gaan zorgen straks? We kunnen niet stil blijven zitten en toekijken. Alleen door wetenschappelijk onderzoek brengen we structurele oplossingen voor alzheimer dichterbij.”

Vrijdag is het Wereldalzheimerdag. Op die dag worden er op diverse plekken in het land activiteiten georganiseerd voor patiënten met alzheimer. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

De Wit

20 september 2012

Onlangs las ook over een onderzoek (de Volkskrant). In betreffende artikel stond vermeld dat de toename van dementie zal afvlakken en niet zo schrikbarend is als het lijkt te worden.
De slechte voedingstoestand van tijdens en net na de oorlog zou nl invloed hebben op het ontstaan van dementie.De latere generaties zouden minder snel dementie ontwikkelen volgend het onderzoek.
Professionals die betrokken zijn bij beleid rondom de 'dementie-epidemie' kondigen andere trends aan. Maar wellicht kan de grote dreigende probleem meevallen. Hoop op een positieve wending in deze berichtgeving. Toch?

Top