ACTUEEL

NZa: overgangsperiode ziekenhuizen niet verlengen

NZa: overgangsperiode ziekenhuizen niet verlengen

De overgangsperiode van ziekenhuizen naar volledige prestatiebekostiging moet niet worden verlengd. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een tussentijdse evaluatie van het overgangsmodel in de ziekenhuiszorg, op verzoek van de minister van Volksgezondheid.

Ziekenhuizen kunnen in 2012 en 2013 compensatie krijgen voor de negatieve gevolgen van de overgang naar prestatiebekostiging.

Prestatiebekostiging

De periode waarin twee bekostigingssystemen in de ziekenhuiszorg naast elkaar bestaan moet niet te lang duren, stelt de NZa. Hoewel verschillende brancheorganisaties hebben voorgesteld om het overgangsmodel aan te passen, adviseert de NZa de minister om dat niet te doen.

De NZa stelt verder dat ziekenhuizen en verzekeraars steeds vaker voor nieuwe contractvormen te kiezen, waarin zij afspraken maken over een totaalbedrag voor de zorg in het contractjaar. Hiermee kunnen zij de gevolgen van de overgang naar prestatiebekostiging onderling opvangen.

Een ander argument van de NZa om de overgangsregeling na 2013 niet te verlengen is dat de voordelen van een aanpassing van het model niet opwegen tegen de nadelen, zoals onzekerheid over de regels terwijl de contractering voor 2013 al begonnen is.

Risico’s overgangsmodel

Het overgangsmodel brengt risico’s van misbruik met zich mee. Dat signaleren behalve de NZa ook brancheorganisaties van ziekenhuizen en verzekeraars. Doordat partijen in toenemende mate afspraken maken over een lumpsum of een plafond voor de zorg, zijn de prijzen van individuele behandelingstrajecten minder van belang. Hierdoor kunnen partijen voor bepaalde behandelingstrajecten strategische prijzen afspreken, zodat zij een hoger compensatiebedrag krijgen. ZN heeft inmiddels een eigen onderzoek aangekondigd. De NZa gaat de komende tijd na wat voor afspraken verzekeraars en ziekenhuizen in het kader van de contractering hebben gemaakt.

Van budget naar prestatiebekostiging

Tot dit jaar kregen ziekenhuizen nog jaarlijks een budget. Onder het nieuwe model van prestatiebekostiging worden zij per behandelingstraject betaald. In 2012 wordt de omzet die ziekenhuizen via prestatiebekostiging realiseren, vergeleken met de fictieve omzet die zij zouden behalen op basis van een budget. Ziekenhuizen die op basis van een budget meer omzet zouden behalen dan onder prestatiebekostiging, krijgen dit jaar 95 procent van de inkomsten uit het budget gegarandeerd. In 2013 geldt die garantie nog voor 70 procent van de inkomsten. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top