ACTUEEL

Drie winnaars ‘Mobiles for Good’-challenge

Drie winnaars ‘Mobiles for Good’-challenge

In een zoektocht naar de drie beste technologische ideeën voor gezondheidszorg en welzijn heeft de jury van de Mobiles for Good-challenge woensdag de winnaars aangewezen. Dit gebeurde tijdens het PICNIC festival in Amsterdam.

Mobiele technologie

De initiatiefnemers Vodafone Foundation en Waag Society hebben deze wedstrijd in het leven geroepen om mobiele technologie te promoten als middel om gezondheidszorg en welzijn te verbeteren. Er werd gestreden in drie categorieën: self management, smart accessibility en healthy ageing. De winnaars hebben ieder 40.000 euro ontvangen en krijgen kantoorruimte in Amsterdam en professionele begeleiding om het concept versneld op de markt te brengen.

Self management

Winnaar in de categorie ‘self management’ zijn drie studenten uit Leiden en Delft die een mobiele malariatester hebben ontwikkeld waarmee artsen op afgelegen plekken binnen 40 minuten een diagnose kunnen stellen. Met de huidige middelen is daar twee tot drie weken voor nodig. Hiermee kan het aantal slachtoffers van malaria aanzienlijk worden teruggebracht.

Smart accessibility

Ton Schalke van het Leidse bedrijf A-soft heeft gewonnen in de categorie ‘smart accessibility’. Zijn spraakassistent-app geeft mensen die moeite hebben met spreken hun stem terug. Dat kan zijn in het geval van afasie, na een beroerte of als gevolg van stembandproblemen. Met de app kan de patiënt een set woorden te definiëren, die direct zichtbaar worden als buttons op het scherm en vervolgens worden uitgesproken.

Chirurg van het AMC Marlies Schijven heeft eveneens gewonnen in de categorie ‘smart accessibility’. Zij heeft een mobiele applicatie bedacht waarbij oudere patiënten zowel voor, tijdens als na een consult door een werkstudent begeleid worden. De patiënt doorloopt zo met minder stress de route door het ziekenhuis en kan het consult nabespreken met de werkstudent.

Jury

De jury bestond uit Louise Gunning (voorzitter Gezondheidsraad, hoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam), Patrick de Zeeuw (medeoprichter en boardmember Startupbootcamp International), Rob Shuter (Chief Executive Officer bij Vodafone Nederland) en Marleen Stikker (Chief Executive Officer Waag Society en bestuursvoorzitter PICNIC).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top