ACTUEEL

Medisch specialist ziet winst stijgen

Medisch specialist ziet winst stijgen

Zelfstandig werkzame medisch specialisten zagen hun winsten in de periode 2001 tot 2009 elk jaar gemiddeld met 8 procent stijgen. Zelfstandige huisartsen en tandartsen maakten per jaar gemiddeld 5,6 en 4,4 procent meer winst, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

Het CBS becijferde dat de fiscale winst van deze medisch specialisten in 2009 gemiddeld uitkwam op 259.000 euro per jaar. Dat is ruim twee keer zoveel als eveneens zelfstandig werkende huisartsen en tandartsen die uitkwamen op respectievelijk 125.000 en 119.000 euro winst. De beste zaken deden de anesthesiologen en radiologen die met 12 procent de winst het meest zagen groeien, cardiologen hadden met 4 procent de laagste winstgroei.

Specialist in loondienst

Ook voor de artsen in loondienst geldt dat zij er het afgelopen decennium op vooruit gingen. Gemiddeld stegen de lonen van specialisten, huis- en tandartsen met 3,2 tot 3,7 procent per jaar. Dat is meer dan de gemiddelde loonstijging in de zorgsector, die lag namelijk op 2,6 procent per jaar.

Mensen in loondienst zagen hun lonen echter niet zo snel stijgen als de winst van de zelfstandigen. Medisch specialisten spannen wat dat betreft de kroon: 3,2 om 8,3 procent per jaar. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

van Enk

21 september 2012

relatief oud nieuws natuurlijk, 2001 tot 2009, helaas wel weer de toon zettend voor de huidige discussie. En helaas dan in een bijzinnetje dat ook de specialisten in loondienst hun inkomen zagen stijgen: tja, precies zo als alle andere werknemers in de zorg! De AMS volgt namelijk altijd de CAO ziekenhuizen.
Gert van Enk, voorzitter LAD (Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband).

Bles

21 september 2012

Ja natuurlijk mogen artsen god verdienen.
Maar stijging boven de markt lijkt me graai gedrag.
Onder op de vloer minderen we (verplicht) om dat er geen geld is en aan de bovenkant loopt het maar door.
Daarom gaat het fout in Verzorgend Nederland.
Banken doen dit.
Verzekeringen doen dit.
Vastgoed doet dit.
Energie branche doet dit.
De artsen doen ook mee!?!

Uitknijpen de gewone man.

Bedankt.

zorg doordenkertjes

25 september 2012

Allemaal slechts afleiding. Achterhaald, incompleet, ten behoeve van een beoogd vertekende beeldvorming.
CBS? In 2011 zaten ze er 30% naast, uiteraard pas bekend gemaakt, nadat de strafmaatregelen tegen de artsen waren ingevoerd en de regie was overgedragen aan de verzekeraar.
Niet u met uw arts, maar de zorgverzekeraar en het ministerie van financien bepalen zo de noodzaak van uw zorg, aan u en mij straks nog een keuze ?
Internet Elsevier woensdag 6 juli 2011: CBS: Inkomen specialist veel lager dan gedacht

Top