ACTUEEL

Eenzame mensen zitten drie dagen per week thuis

Mensen die zich eenzaam voelen, ervaren dikwijls een drempel om de deur uit te komen, ondernemen minder activiteiten en doen dat ook minder frequent.

Vier van de tien eenzame mensen zitten drie hele dagen per week thuis, zo blijkt uit onderzoek dat Coalitie Erbij onlangs heeft laten uitvoeren door TNS Nipo. De vragen in dit onderzoek sluiten aan op het thema van de Week tegen Eenzaamheid van dit jaar: 'Kom de deur uit.' De Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van Coalitie Erbij, vindt dit jaar plaats van 26 september tot en met 5 oktober.

Ontspanning

Uit het onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen positieve associaties hebben bij de gedachte aan 'buiten de deur' zijn, zoals ontspanning, plezier en gezelligheid. Naast de positieve gevoelens levert buiten de deur zijn bij eenzame mensen ook gevoelens van druk, spanning en extra eenzaamheid op. Zij kennen geen mensen om mee weg te gaan, niemand die hen vraagt, zij durven anderen ook niet goed te vragen. Ze vinden het ook lastig om te bedenken wat ze dan moeten doen en waarover ze moeten praten.

Ouderen

Uit TNS Nipo onderzoek blijkt verder dat Nederlanders bij eenzaamheid in eerste instantie denken aan ouderen, daklozen, weduwen en zieken. Maar eenzaamheid komt in alle lagen van de samenleving voor, ook onder jongeren en mensen met drukke banen, of juist onder mensen die (tijdelijk) werkloos zijn. Eenzaamheid kan kortom iedereen overkomen.

Activiteiten

De Week tegen Eenzaamheid vraagt aandacht voor dit maatschappelijke probleem met honderden activiteiten verspreid over heel Nederland. Tientallen organisaties hebben op veel verschillende plaatsen eettafels opgezet. De website weektegeneenzaamheid.nl verbindt de tafels digitaal aan elkaar, waardoor de Langste Eettafel van Nederland ontstaat.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top