ACTUEEL

NVZ: ziekenhuissector heeft rust nodig

De ziekenhuissector heeft rust nodig om de zorgkosten verder te kunnen beheersen. Dat zegt directeur Margot van der Starre van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. Ze reageert daarmee op de miljoennennota.

De NVZ is blij dat er geen verrassingen staan in de miljoennennota. Ziekenhuizen kunnen nu hun afspraken met de minister en zorgverzekeraars nakomen. Wel doet de NVZ-directeur een oproep aan het nieuwe kabinet om geen stelselwijzigingen in de curatieve zorg aan te brengen. “Rust is wat de ziekenhuizen nu nodig hebben om de zorgkosten verder te beheersen.”

Kostenbeheersing

De vereniging van ziekenhuizen wijst erop dat de instellingen erin geslaagd zijn om de kostengroei in 2011 te beperken tot de afgesproken 2,5 procent. “Ook de komende jaren willen de ziekenhuizen zorgen voor een maximale volumegroei van 2,5% zodat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft.”

Opleidingsfonds

Van der Starre maakt zich wel zorgen over de ontwikkelingen rond het Opleidingsfonds. Het Lenteakkoord bevat maatregelen om dat fonds voor 2013 met 15 miljoen euro te beperken. De korting moet oplopen tot 90 miljoen in 2016. Als daar nieuwe plannen bij worden opgeteld uit de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, dan wordt tot 40 procent het Opleidingsfonds bezuinigd, zo waarschuwt de NVZ. “Dit zou betekenen dat ziekenhuizen niet langer de kwaliteit van de opleiding kunnen garanderen,” aldus de vereniging in het persbericht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top