ACTUEEL

Ggz-instellingen verdringen eerstelijns psycholoog

Ggz-instellingen duwen eerstelijns psychologen uit de markt. Dat stelt Hans Kamsma, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE).

Kamsma doet zijn uitspraak op de website Zorg en Welzijn naar aanleiding van het jaarbericht 2011 van zijn vereniging. Kleine persoonlijke psychologenpraktijken worden verdrongen door grote instellingen. Kamsma spreekt van ‘oneerlijke concurrentie’.

Oneerlijke concurrentie

Blijkens het relaas van Kamsma, staat de positie van de eerstelijns psychologen vanuit twee kanten onder druk. Zo richten grote ggz-instellingen zusterorganisaties op die de kleine praktijken van psychologen verdringen. Aan de andere kant geldt er voor de ggz-praktijkondersteuners van de huisarts (POH-GGZ) geen eigen bijdrage. Kamsma: “Omdat er ook al geen limiet is wat betreft het aantal zittingen is dit dus gratis ongelimiteerde zorg.”

Dalend aantal patiënten

Uit het jaarbericht 2011 van de LVE blijkt dan ook dat het aantal patiënten dat gebruik maakt van een eerstelijns psycholoog daalt. In 2011 ging het om een daling van 10.000 patiënten. Ook daalt het aantal aanmeldingen via de huisarts sinds 2010, terwijl tot 2009 juist een lichte stijging van het aantal aanmeldingen via de huisarts was te zien. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top