ACTUEEL

'Medicijn Pompe is effectief en moet vergoed'

Het geneesmiddel Myozyme is effectief. Dat is te merken aan de verbeterde afstand die mensen met de ziekte Pompe kunnen lopen, hun longfunctie, spierkracht en overleving. Dat zegt professor Ans van der Ploeg van het Erasmus MC.

Van der Ploeg zei dit vrijdag tijdens een hoorzitting bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) bepleit dat het medicijn vergoed moet blijven worden. In een voorlopig advies aan de minister voor Volksgezondheid heeft het CVZ voorgesteld om de (dure) medicijnen voor de ziekte van Pompe en Fabry in de toekomst niet meer op te nemen in de basisverzekering.

Hoop

Een woordvoerder van Spierziekten Nederland, die vrijdag ook bij de bijeenkomst was, is hoopvol over de rest van het traject. “De presentaties van de betrokkenen waren indrukwekkend. De algemene trend was dat er meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van de medicijnen, bij voorkeur in Europees verband, omdat je dan een grotere groep patiënten hebt”, zie hij vrijdag. “De voorzitter van het College voor zorgverzekeringen heeft ook gezegd dat er niemand buiten de boot gaat vallen. Dat is hoopvol”, aldus de woordvoerder. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

22 september 2012

De behandelaar zegt dat het wel werkt, wetenschappelijk bewijs zegt van niet. Zie http://bit.ly/UgpUOB. Als we de op de behandelaar af moeten gaan dienen ook alle alternatieve geneeswijzen, hoe ongeloofwaardig ook, in het basispakket te worden opgenomen. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Top