ACTUEEL

Kind kilo lichter na weren limonade

Kinderen geen suikerhoudende dranken zoals sap, limonade of frisdrank geven, helpt bij het bestrijden van overgewicht. Dat stelt onderzoeker Martijn Katan van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Blikje

Katan en zijn collega's gebruikten een groep van zeshonderd Nederlandse kinderen tussen vijf en elf jaar als proefpersoon. Deze kinderen namen al dagelijks sap of limonade mee naar school om op te drinken in de ochtendpauze. Dat vervingen ze door een blikje. De ene helft van de kinderen kregen elke dag een blikje limonade met suiker, de andere groep limonade met zoetstof, de lightvariant dus. Na 1,5 jaar bleek de laatste groep een kilo lichter dan de eerste groep. Dat verschil was verklaarbaar door minder lichaamsvet. De onderzoekers publiceerden vrijdag hun bevindingen in The New England Journal of Medicine.

Kraanwater

Volgens de onderzoekers lijkt het voor de hand te liggen dat je afvalt als je minder suiker binnenkrijgt. Maar kinderen hadden ook de verminderde suikerinname kunnen compenseren door meer te eten. Dat bleken ze niet te doen. De wetenschappers benadrukken wel dat kraanwater beter is dan light dranken, "zowel voor de tanden als voor het milieu'', maar dat hebben ze bewust niet gebruikt omdat ze niet wilden dat de kinderen wisten of ze een gesuikerd of een niet-gesuikerd drankje meekregen.

Belangrijk nieuws

De Hartstichting noemt het belangrijk nieuws voor ouderen en leerkrachten. "Op lange termijn heeft slechts één glas minder limonade per dag dus al een enorm gunstig effect op het gewicht van een kind'', aldus voedingsdeskundige Ineke van Dis."Het scheelt een kilo gewicht in anderhalf jaar. Dat is een belangrijke conclusie, want voor een kind betekent een gezond gewicht dat hij of zij later minder kans heeft om hartproblemen te ontwikkelen'', aldus Van Dis. (bron: ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 september 2012

Leuk resultaat met een mooie studieopzet. Kinderen hebben minder mogelijkheden om de lagere calorie-intake te compenseren dan volwassenen. Het blijft daarmee de vraag of de aanpak voor volwassenen een ander effect zal hebben. Maar mijn kinderen krijgen geen suikerhoudende dranken meer als hun BMI boven het gemiddelde uitkomt!

Frank Conijn

22 september 2012

Goed nieuws, dat de nodige aandacht verdient. En het wordt tijd, met dit onderzoek in de hand, dat de negatieve opvattingen over aspartaam in hun algemeenheid worden gecorrigeerd door de daartoe geëigende instanties.

Aspartaam is slechts een verbinding van twee aminozuren en een methanolmolecuul. Het is een toevalsontdekking geweest, en de hoeveelheid methanol in een glas light frisdrank is minder dan in een glas jus d'orange. Aspartaam wordt snel afgebroken en de componenten worden net zo snel verwerkt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hoeveelheid aspartaam die als veilig wordt beschouwd door de FDA en de Europese evenknie inmiddels het equivalent van 15 blikjes light frisdrank per dag nadert. Tenzij men uiteraard fenylketonurie heeft, maar dan heeft men problemen met alle eiwitproducten.

Of zoals Martijn Katan al eerder stelde: aspartaam is het meest en het meest grondig onderzochte voedingsadditief.

Men mag het niet verwarren met andere zoetstoffen - sacharine en vooral cyclamaten zou men liever vermijden - maar aspartaam kan een bijzonder waardevol hulpmiddel zijn in de bestrijding van de metabole conditie.

Frank Conijn

22 september 2012

Er zij vermeld dat het de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine zijn. Mensen met fenylketonurie kunnen het laatstgenoemde aminozuur niet verwerken, vandaar dat zij aspartaam dienen te vermijden. Mensen met een normale stofwisseling verwerken de twee aminozuren echter zonder problemen.

Top