ACTUEEL

'Beter waarschuwen bij draagmoederschap'

De overheid moet de mensen waarschuwen die een kind willen krijgen via een draagmoeder in het buitenland. Er kan namelijk wel mensenhandel achter zitten. Dat staat in een rapport van de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, Corinne Dettmeijer, dat ze maandag heeft aangeboden aan de ministers van Veiligheid en van Volksgezondheid.

Een vrouw kan immers worden gedwongen draagmoeder te worden. Draagmoeder zijn voor een financiële vergoeding is in Nederland niet toegestaan, maar in de Verenigde Staten, India en Oekraïne wel. Er is ook sprake van een internationale ‘babymarkt’ waar wensouders, draagmoeders en vruchtbaarheidsklinieken elkaar kunnen vinden. De rechten van draagmoeders worden echter niet in alle landen gewaarborgd.

Orgaantoerisme

Het ministerie van Volksgezondheid moet ook orgaanhandel en orgaantoerisme beter in kaart brengen, vindt de rapporteur. "Gelet op het nog steeds nijpende tekort aan orgaandonoren, internationalisering en internet blijft waakzaamheid geboden. Vormen van mensenhandel die wij in het buitenland zien, zullen vroeg of laat ook hier gaan spelen. Daar moeten we op voorbereid zijn", aldus Corinne Dettmeijer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top