ACTUEEL

Bussemaker: Extraatjes pas bij verantwoorde basiszorg

Verpleeg- en verzorgingshuizen mogen hun bewoners pas extraatjes bieden als de zorg die ze leveren op orde is. Dat heeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. Ze gaat de ouderenzorg hier nog eens op wijzen, maar wil deze eis niet formeel vastleggen.

Kamer heeft geen bezwaar tegen pluspakketten

Aanleiding voor de Kamervragen waren berichten dat steeds meer extra’s uit het reguliere zorgaanbod verdwijnen en door instellingen in zogeheten pluspakketten worden aangeboden. Volgens PvdA-lid Agnes Wolbert hebben instellingen de morele plicht om zo goed mogelijke zorg te leveren. Tegen het bieden van betaalde pluspakketten, voor extra lekker eten of een wandelingetje, had ze net als een meerderheid van de Kamer geen bezwaar, zolang de basiszorg maar op orde is. SP en PVV verweten de sector in het spoeddebat dat ouderen moeten bijbetalen voor zaken die standaard moeten zijn, zoals dagelijks douchen.

Algemeen omschreven normen

Volgens Bussemaker is daar geen sprake van en willen de SP en PVV terug naar de tijd dat de ouderenzorg lopende band werk was, waarbij iedereen hetzelfde kreeg. Tegenwoordig moeten instellingen aan de algemeen omschreven normen voor verantwoorde zorg voldoen. Daarin staat bijvoorbeeld dat bewoners van instellingen schoon moeten zijn, maar niet of hiervoor per se een dagelijkse douchebeurt noodzakelijk is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top