ACTUEEL

Duitse regering wil besnijdenis toestaan

De Duitse regering wil dat er een wettelijke basis komt voor de besnijdenis van joodse en moslimjongetjes. Beide ouders moeten er mee instemmen en de ingreep moet op een medisch verantwoorde manier plaatshebben. Dat blijkt uit de hoofdelementen voor een wetsvoorstel dat minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger van Justitie voor advies naar de deelstaten en allerlei organisaties heeft gestuurd.

Wetsvoorstel

De regering streeft naar een wettelijke basis voor religieus gemotiveerde besnijdenissen, omdat een rechtbank in Keulen in mei uitsprak dat de besnijdenis van jonge kinderen om religieuze redenen neerkomt op ernstige mishandeling. Joodse en islamitische organisaties reageerden verontwaardigd en spraken van een beperking van de vrijheid van godsdienst. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, nam in juli een motie aan waarin de regering tot het najaar de tijd werd gegeven met een wetsvoorstel te komen.

Arts besnijdt

De minister wil dat in de regel een arts de besnijdenis uitvoert. Als het jongetje jonger dan 6 maanden is, kan dat ook een persoon zijn die een religieuze organisatie daartoe bevoegd heeft verklaard. Voorwaarde is wel dat die persoon de ingreep even goed beheerst als een arts. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top