ACTUEEL

Van Miltenburg gaat Tweede Kamer voorzitten

Van Miltenburg gaat Tweede Kamer voorzitten

Anouchka van Miltenburg (VVD) volgt Gerdi Verbeet (PvdA) op als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg de voorkeur van de parlementariërs boven Khadija Arib van de PvdA en Gerard Schouw van D66.

In een eerste reactie zei Van Miltenburg dat ze nu "de mooiste functie in het parlement" heeft. Ze zei vooral te hopen dat ze de volle periode van vijf jaar Kamervoorzitter kan blijven. Al in de eerste ronde kreeg Van Miltenburg de meeste stemmen. Na twee stemrondes viel Schouw af. Uiteindelijk won Van Miltenburg in de derde ronde met 90 stemmen. Arib bleef steken op 56 stemmen.

Van Miltenburg (45) zit sinds januari 2003 in de Kamer en was de afgelopen twee jaar vicevoorzitter van de VVD-fractie. Ze had zich in haar sollicitatiebrief gepresenteerd als iemand die als een "vrolijke voorzitter" met gevoel voor de inhoud wil bijdragen aan een goede sfeer en aan een effectieve en inhoudelijke vergadering. Ze wil elektronische stemkastjes invoeren en een 'papierloos' parlement waarin Kamerleden hun stukken lezen op een tablet en niet meer printen. Ze wil ook experimenteren met een twitterdebat.

De liberalen bekleden nu een reeks vooraanstaande posten. De partij heeft voorzitterschap van zowel de Eerste als de Tweede Kamer in handen. Het lijkt erop dat de VVD opnieuw de premier levert en ook eurocommissaris Neelie Kroes is van VVD-huize.

Van Miltenburg

Van Miltenburg wordt op 20 april 1967 geboren in Utrecht. Ze doet de mavo in Utrecht, highschool in het Canadese Vancouver en de havo in Nieuwegein, om vervolgens in Tilburg journalistiek te gaan studeren. Na die studie werkt ze 10 jaar als journalist, onder meer bij Radio Rijnmond en het NOS-journaal. In haar vrije tijd is ze leadzangeres bij de rockgroep Blow Smoke.

In 1997 meldt ze zich als lid bij de VVD. In 2002, inmiddels moeder van drie kinderen, komt ze voor de liberalen in de gemeenteraad van Zaltbommel. Begin 2003 komt ze na verkiezingen voor de VVD in de Tweede Kamer. Voor haar partij is zij woordvoerder langdurige zorg (AWBZ), welzijn (WMO), medisch ethische vraagstukken en homo-emancipatie. Anouchka van Miltenburg zette zich tijdens het wetgevingsproces van de WMO in voor een goede borging van de individuele rechten van patiënten en voor de introductie van de persoonsgebonden bekostiging (PGB) in de WMO. Haar verwondering én onbehagen over het feit dat de AWBZ, waar jaarlijks 22 miljard euro in om gaat, niet tot tevreden gebruikers, werknemers en premiebetalers leidt zijn haar belangrijkste drijfveren. Later krijgt ze ook portefeuilles als mediabeleid en medische ethiek. In 2009 wordt ze voorzitter van de vergaderingen van de vaste Kamercommissie voor Defensie.

Van Miltenburg kan een flapuit zijn. In 2007 wijst ze in een interview in Het Parool op de 'voordelen' van het afschaffen van de verplichte autogordel: meer verkeersdoden leidt tot meer organen die geschikt zijn voor donatie. "Als volwassenen dat risico willen lopen en ze sterven, levert dat donoren op", wordt ze geciteerd. Nog dezelfde dag neemt ze afstand van haar uitlatingen in het interview. De suggestie was cynisch bedoeld.

In oktober 2010 verwerft Van Miltenburg een cruciale plek in de VVD-fractie. Mark Rutte wordt premier in een minderheidskabinet van VVD en CDA en neemt een flink aantal ervaren Kamerleden mee naar het kabinet. Mede daardoor krijgt Van Miltenburg een belangrijke positie in de fractie. Bij de afgelopen verkiezingen stond ze op de vierde plaats op de kandidatenlijst. (ANP / Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top