ACTUEEL

Consument gaat meer betalen voor zorg

Verzekerden gaan volgend jaar toch meer uitgeven aan hun zorgverzekering. De verwachting is dat alle grote zorgverzekeraars de basispremie gaan laten stijgen. Zelfs als dit niet zo is, moet er vanwege het hogere wettelijk vastgestelde eigen risico en een stijging van de premies van aanvullende verzekeringen toch meer bijgedragen worden door de consument.

Zorgverzekeraar DSW kwam dinsdag 25 september 2012 naar buiten met het bericht dat de basispremie voor komend jaar niet zal stijgen. Bestuursvoorzitter van DSW Chris Oomen verwacht dat in 2013 de uigaven lager zullen zijn vanwege een lagere inkoopprijs voor medicijnen. DSW geeft dit voordeel door aan de klanten, waardoor de premie voor volgend jaar gelijk blijft: 102,50 euro per maand.

Stijging

Zorgverzekeraar DSW mag dan de premie gelijk houden, de basispremie voor de ziektekosten verzekering zal volgend jaar toch stijgen. Dat zegt Peter Ruys van Zorgkiezer.nl tegen dagblad Metro. Ruys vervolgt: “Vergeet vooral niet dat iedereen 67 euro meer gaat betalen door het hogere eigen risico. Waarschijnlijk gaan de kosten van een aanvullende verzekering ook nog eens vijf tot tien procent omhoog.” Een inventarisatie van Ruys bij de verschillende verzekeraars vertelde hem dat er een stijging van de jaarlijkse premie van zo’n zestig tot zeventig euro aan zit te komen.

Groter verschil

Vergelijkingssite Independer stelt dat de premie van DSW de afgelopen jaren gemiddeld 5,4% onder de gemiddelde basispremie van andere zorgverzekeraars lag. Voor 2013 verwacht Independer dat dit verschil groter zal zijn. De verwachting is dat consumenten in 2013 gemiddeld € 1.325 euro aan premie betalen. Daar komt het extra eigen risico nog bij. In 2012 werd er gemiddeld nog 135 euro eigen risico betaald. Voor 2013 is de verwachting van Independer dat dit 199 euro zal zijn. Een stijging van 64 euro, wat vergelijkbaar is met de 67 euro die Zorgkiezer heeft berekend.

Op 18 september 2012 kwam al naar buiten dat VWS de verwachting heeft  dat de gemiddelde jaarpremie volgend jaar twintig euro stijgt naar 1273 euro. Anderen verwachten zelfs een stijging van honderd euro ten opzichte van 2012.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

27 september 2012

Mensen meer zelf laten betalen levert voornamelijk slechts een verschuiving van geldstromen op. Waar we meer aan hebben is ideeën om de zorg kosteneffectiever te maken. Zie www.gezondezorg.org/kem.php.

En ideeën om het preventiebeleid te verbeteren. Vooral de metabole conditie (het gevolg van te veel/slecht eten en te weinig bewegen) gaat heel veel geld kosten bij ongewijzigd beleid. Zie www.gezondezorg.org/preventiebeleid.php.

Top