ACTUEEL

Skipr Business Club verwelkomt Dalai Lama

De Tibetaanse, geestelijke leider Dalai Lama arriveert woensdagmiddag in Nederland voor een driedaags bezoek. Tijdens zijn verblijf ontmoet de Dalai Lama verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Vrijdag heeft de Dalai Lama een ontmoeting met minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. Tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid en leiderschap ontmoet de Skipr Business Club de Dalai Lama en Skipr doet hiervan verslag.

Duurzaam leiderschap

Rode draad van het seminar vrijdag is het thema ‘Leiderschap voor een duurzame wereld’. In het kader van het seminar gaat de Dalai Lama in gesprek met onder meer Herman Wijffels, Menzis-bestuursvoorzitter Roger van Boxtel en het publiek. Bij deze gelegenheid dag vindt ook de aftrap van de Skipr Business Club plaats. Zo’n zeventig zorgbestuurders en dienstverleners in de zorg maken in het kader van de Skipr Business Club kennis met de Dalai Lama. Skipr doet live verslag van het seminar.

Balkenende ontmoet Dalai Lama niet

Premier Jan Peter Balkenende blijft erbij dat hij de Dalai Lama niet wil ontmoeten. De premier denkt dat een dergelijke ontmoeting slecht zou zijn voor de “kritische dialoog” die hij nu met China over gevoelige zaken als mensenrechten kan voeren. De Tweede Kamer wil dat Balkenende net als zijn voorganger Wim Kok en zijn Duitse, Britse, Deense en Belgische collega's de geestelijk leider van Tibet ontvangt. Het kabinet legt de wens van de Kamer naast zich neer. De Dalai Lama benadrukt dat zijn bezoek niet van politieke aard is, zijn bezoek is spiritueel en educatief. Hij zegt in een interview met Paul Rosenmöller niet alleen een vrijheidsstrijder te zijn, maar tachtig procent van zijn tijd te besteden aan spiritualiteit. Bekijk hier het gehele interview.

China waarschuwt Europa voor beschadiging relaties

China heeft dinsdag Europese landen nog eens op het hart gedrukt de Dalai Lama niet te ontvangen. De geestelijk leider van de Tibetanen maakt een rondgang door Europa en ontmoet tijdens zijn tour verschillende leiders. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat een ontmoeting de relaties tussen het land en Peking zwaar kan beschadingen. Verhagen: “Ik ontmoet de Dalai Lama vrijdag als religieus leider, zoals ik al geruime tijd geleden heb aangekondigd. Nederland blijft bij de Chinese autoriteiten aandringen op respect voor mensenrechten, ook voor religieuze en culturele rechten voor de Tibetaanse minderheid in China. Nederland voert een één-Chinabeleid en is tegen de onafhankelijkheid van Tibet."

Dalai Lama blijft heikel punt voor China

Vorig jaar heeft de Franse president Nicolas Sarkozy tot ongenoegen van de Chinezen de Dalai Lama ontmoet. Peking was zo boos dat een conferentie tussen de EU en China enkele maanden opgeschoven werd, omdat de Chinese delegatie weigerde te komen. Volgens China bemoeit Europa zich met binnenlandse aangelegenheden door de Dalai Lama officieel te ontvangen. De Dalai Lama streeft naar meer autonomie van Tibet. Peking stelt echter dat de geestelijk leider probeert Tibet onder de paraplu van de Volksrepubliek vandaan te halen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top