ACTUEEL

Fraudezaak thuiszorg verder ondanks euvel

Politie en officier van justitie hebben bij een onderzoek naar mogelijke fraude bij een Rotterdamse thuiszorginstelling onvoldoende rekening gehouden met de gevoeligheden rondom medische gegevens. Daardoor zijn sommige onderzoeksgegevens mogelijk niet op de juiste manier verkregen. Toch wil het Openbaar Ministerie (OM) met nieuwe officieren van justitie de zaak doorzetten.

Het OM liet vrijdag weten dat het op 8 oktober de kwestie eerst aan de rechtbank wil voorleggen om te kijken of "vormverzuimen" zijn begaan die verdere vervolging verhinderen. In dat geval hoeven tientallen getuigen niet te worden gehoor

Zorg in natura

De zaak, waarvoor het onderzoek in 2007 begon, richt zich op onder meer UenZo Thuiszorg en vier betrokken bestuurders. In maart 2008 werden ze aangehouden wegens fraude met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura, die via de AWBZ werden uitgekeerd. Met name mensen die de Nederlandse taal onvoldoende machtig waren, kregen mogelijk niet de zorg waar ze recht op hadden en het verschil zou in de zakken van verdachten zijn verdwenen.

De gedane vorderingen hadden misschien beter via de rechter-commissaris kunnen lopen omdat medisch gevoelige gegevens meekwamen of mee zouden komen, lichtte een woordvoerster van het OM toe. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top