ACTUEEL

De Krom schiet sociale werkplaatsen niet te hulp

Staatssecretaris Paul de Krom van Werkgelegenheid voelt er niets voor om zich meer te bemoeien met sociale werkplaatsen die in de problemen zijn geraakt. De verantwoordelijkheid ligt bij gemeenten en de betrokken bedrijven, zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

De sociale werkplaatsen krijgen geld van het Rijk om arbeidsplaatsen te creëren. Pas als ze dat niet doen, is er een rol weggelegd voor de staatssecretaris, stelde De Krom. Bovendien nemen gemeenten, gemeenteraden en bedrijven hun verantwoordelijkheid, aldus de bewindsman.

Bom duiten

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat de staatssecretaris zich er te makkelijk van afmaakt. Samen met GroenLinks-fractieleider Jolande Sap diende ze een motie in om De Krom alsnog tot actie aan te zetten. Ook Roland van Vliet van de PVV had wel wat meer daadkracht van de staatssecretaris verwacht, aangezien hij de sociale werkplaatsen voorziet van “een dikke bom duiten''.

Geen onwil

De Krom benadrukte dat zijn houding geen onwil is, maar dat het niet past om in te grijpen als de gemeenten aan hun verplichtingen voldoen. “Dan zou ik op de stoel gaan zitten van de directies, gemeenten en gemeenteraden'', zei hij. “En dan loop ik hen voor de voeten.'' Als de Kamer het anders wil, zal de wet moeten worden aangepast, aldus De Krom. Het debat werd gevoerd naar aanleiding van financiële problemen bij Licom in Limburg, Emco in Emmen en Wedeka in Stadskanaal. (ANP)

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

H.Sanders

5 oktober 2012

Leve het neo-liberalistisch denken. Fijne dag.

Top