ACTUEEL

‘Signaleringslijst kan misbruikpleger buiten houden’

‘Signaleringslijst kan misbruikpleger buiten houden’

Hulpverleners die grensoverschrijdend gedrag vertonen zouden gemeld moeten worden op een signaleringslijst. Dat bepleit bestuurder Marten de Bruine van Koninklijke Visio.

“Nu is het relatief makkelijk voor werknemers om van instelling naar instelling te hoppen als er verdenkingen tegen ze ontstaan”, aldus De Bruine op de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). “Als mensen niet veroordeeld zijn, kun je daar op dit moment weinig tegen doen. Als instellingen mag je elkaar niet waarschuwen voor deze mensen.”

Onderwijsassistent

Met zijn oproep reageert De Bruine op een recente affaire binnen Visio. Een onderwijsassistent heeft bekend zes kinderen te hebben misbruikt bij de zorginstelling voor mensen met een visuele beperking . Eerder zou hij naar eigen zeggen slachtoffers hebben gemaakt bij een andere instelling voor gehandicaptenzorg en de scouting. Bij alle instellingen waar de onderwijsassistent werkte, kreeg hij op basis van zijn blanco strafblad een verklaring van goed gedrag.

Voorwaarden

De Bruine vindt wel dat er aan een signaleringslijst strikte voorwaarden verbonden zouden moeten zijn. Zo zou deze alleen voor vertrouwenspersonen toegankelijk moeten zijn. Zij kunnen dan zien of sollicitanten op deze lijst vermeld worden. Daarnaast vindt De Bruine dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bij het opstellen van zo’n lijst betrokken moet worden. Ook moet de maatregel passen binnen de bestaande wetgeving. Schijnzekerheid Directeur Hans Schirmbeck van de VGN ziet vooralsnog weinig in een signaleringslijst. “Het kan leiden tot schijnzekerheid”, aldus Schirmbeck. “Het is goed om met bestaande middelen zo alert mogelijk te blijven op grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. Werkgevers kunnen in sollicitatie- en functioneringsgesprekken seksueel misbruik aan de orde stellen. Ze kunnen referenties van eerdere werkgevers opvragen en een verklaring omtrent gedrag voor alle medewerkers verplicht stellen. Bovendien kunnen ze bij grensoverschrijdend gedrag eerder aangifte doen bij de politie.”

Cijfers

De Bruine deed zijn oproep vóór het verschijnen van het rapport van de commissie Samson over misbruik in de jeugdzorg. Dit weekend kwam daarnaast RTL Nieuws naar buiten met cijfers over misbruik in de gezondheidszorg. Volgens RTL Nieuws zijn de afgelopen jaren zeker 400 cliënten slachtoffer geworden van misbruik. Hieronder zijn volgens RTL Nieuws 169 cliënten in de gehandicaptenzorg.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Torie

9 oktober 2012

Ik mis in bovenstaand artikel informatie over het convenant preventie seksueel misbruik van de VGN. Het bevreemdt mij dat daar in het geheel niet naar wordt verwezen. Is dat een journalistieke omissie of is het Convenant naar de prullebak verwezen?

Top