ACTUEEL

'Poldermans handelde onzorgvuldig'

Oud-professor Don Poldermans heeft zich schuldig gemaakt aan onzorgvuldigheid en heeft wetenschappelijk onjuist gerapporteerd. Dat concludeert een commissie die vijf studies van de vorig jaar ontslagen internist en vasculair geneeskundige van het Erasmus MC bestudeerd heeft.

Kwetsbare positie

Alle onderzochte publicaties maken ook deel uit van proefschriften, maar die worden niet gediskwalificeerd. De commissie oordeelt dat promovendi in een kwetsbare positie van afhankelijkheid stonden ten opzichte van Poldermans en dat ze te weinig overzicht en mogelijkheid hadden om Poldermans' werkwijze aan de orde te stellen.

Reputatieschade

Wel worden een aantal tijdschriften waarin de internist gepubliceerd heeft op de hoogte gesteld van de bevindingen van de commissies. De onderzoeksgroep waar Poldermans deel van uitmaakte, heeft grote reputatieschade geleden, concludeert de commissie. Vooralsnog wordt de rest van het wetenschappelijke oeuvre van de ontslagen hoogleraar niet onderzocht. Alleen als er nieuwe dwingende wetenschappelijke of maatschappelijke argumenten ontstaan, wordt het onderzoek uitgebreid.

Aantoonbaar onjuist

Poldermans liet in een reactie aan de Volkskrant weten dat de conclusies van de commissie "aantoonbaar onjuist, suggestief en onnodig beschadigend" zijn. (Bron: ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top