ACTUEEL

ASZ wacht met breder invoeren polsbandjes

De raad van bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht neemt nog geen besluit over de bredere invoering van rode polsbandjes bedoeld om niet-reanimeerafspraken beter zichtbaar te maken.

Het ASZ startte in maart met een kleinschalige proef, die niettemin veel aandacht trok. De raad van bestuur wil nu de proef is afgerond eerst alle betrokken partijen horen alvorens te beslissen of – en in welke vorm – het systeem breder wordt ingevoerd. Tot die tijd wordt alleen op de beide afdelingen waar de pilot liep, doorgegaan met de rode bandjes.

Goed beeld

Volgens het ziekenhuis hebben zich in de proefperiode geen ongewenste of niet-bedoelde reanimaties voorgedaan. Of dit mede komt door de bandjes, vindt het ziekenhuis moeilijk te beoordelen, gezien de kleine schaal van de proef. Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen wel een goed beeld gekregen van de werking en acceptatie van het systeem.

Geen moeite

Volgens het ASZ is de acceptatie onder opgenomen patiënten groot. Een ruime meerderheid zegt het prettig te vinden dat alle medewerkers aan de kleur van het identificatiebandje kunnen zien of er sprake is van een niet-reanimeerwens. Eenzelfde meerderheid vindt het geen moeite met de zichtbaarheid van het rode bandje. “Privacy is voor patiënten duidelijk ondergeschikt aan de zekerheid dat in acute situaties conform hun wens wordt gehandeld”, aldus het ASZ.

Niet verplicht

Een punt van aandacht zijn patiënten die niet zélf kiezen voor niet-reanimeren, maar van wie de arts het medisch zinloos acht om te reanimeren. Bij hen werd tijdens de proef het dragen van een bandje niet verplicht gesteld, waardoor handelen in strijd met de afspraken nog steeds niet uitgesloten is. Uit het debat moeten hiervoor oplossingen naar voren komen.  Ook de inventarisatie en registratie van de wens van de patiënt verdient volgens het ASZ nog veel aandacht. Hier is een gedegen infrastructuur voor nodig, die garandeert dat van elke patiënt de wens bekend is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top