ACTUEEL

Aantal Duitse apotheken daalt drastisch

Het aantal apotheken in Duitsland is de afgelopen jaren drastisch afgenomen en die trend zet zich door. "Elke week gaat er in zes apotheken het licht definitief uit", zegt de voorzitter van het Duitse verbond van apothekers ABDA voorafgaand aan een landelijk congres in München.

Het aantal apotheken daalt dit jaar tot onder de grens van 21.000, het laagste aantal sinds 1994. Reden voor de terugloop is de slechte financiële positie van veel bedrijven. Sinds 2004 zijn de tarieven niet meer omhoog gegaan, aldus voorzitter Heinz-Günter Wolf woensdag op de site van ABDA. Tegelijkertijd stegen de algemene kosten met 12 procent en de personeelskosten zelfs met 29 procent. De Duitse apothekers willen 624 miljoen euro per jaar extra.

Nederland

In Nederland nam volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen de afgelopen jaren het aantal apotheken juist toe. In 2007 telde ons land 1893 apotheken, in 2011 waren dat er 1975, een stijging van ruim 4,3 procent. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

10 oktober 2012

Men vergeeet dat de ene apotheek niet de andere is. Iedere regelgeving is geschrapt waardoor apotheken niet meer vergelijkbaar zijn; sec het aantal apotheken zegt helemaal niets meer over het aantal apotheken, in de klassieke zin van het woord, dat er werkelijk is in Nederland. Het zou de KNMP bekend moeten zijn.

Een apotheek is niet meer een apotheek zoals de NZa die zag tot 2012; de normapotheek, openbaar, ruime openingstijden, bereidend, voorraadhoudend, korte wachttijden tot geen wachttijden,spreekkamers, 2 tot 3 apothekers per apotheek. De benchmark van de NZa voor de berekening van de tarieven.

Die apotheek is niet meer. Dankzij VWS/NZa/ZN/ZN-leden. De benchmark wordt schaars. Bljft in stand tegen de verdrukking in. Laagste prijs van het doosje wordt gezien als farmaceutische zorg. Doel van de verzekeraars is matigheid. En VWS/NZa vindt dat best.

De groei in het aantal apotheken komt vooral door de overheveling van dure middelen van de extramurale farmaceutische zorg naar de ziekenhuizen; poli-apotheken schieten nu al paddestoelen en ander onkruid uit de grond. Krijgen van de verzekeraars gemiddeld 11 euro per wmg regel betaald. De voormalige benchmark moet het doen voor minder dan 6 euro. Hoe doelmatig is dat? Is het niet doelmatiger om een transfer punt te hebben die serieus werk maakt van opname en onslagbegeleiding en communicatie?

En Nederland is natuurlijk gegroeid. Per saldo is het aantal openbare apotheken met 1 gestegen. het aantal patienten per gemiddelde klassieke openbare apotheek is dan ook licht gestegen. De werkdruk is enorm toegenomen door afname van het aantal werknemers en stjiging van het aantal regels en vraag van de vergrijzende populatie; hoe ouder hoe instabieler hoe meer zorg vereist is. Het zal de verzekeraars, VWS en NZa een zorg zijn; Laagste Prijs van het Doosje is de definitie van farmaceutische zorg in die kringen.

Naast het aantal poli-apotheken zijn er ook 1 middel apotheken gekomen; distributie van 1 middel voor de hele markt gedurende de looptijd van het contract.

En je hebt de internet- en postorder apotheken.

Kortom. Op cijfers afgaan is levensgevaarlijk. Altijd kijken naar wat er achter de cijfers en de statistieken schuil gaat.

SFK/KNMP zou er beter aan doen om die cijfers eens te duiden. Nu ondermijnt de SFK/KNMP wederom de positie van de openbare farmacie en daar is de SFK/KNMP niet voor op deze wereld gezet.

Anoniem

17 oktober 2012

@ANH Jansen: Volgens mij is dat niet de Laagste Prijs van het Doosje, maar de Laagste Prijs Garantie.

Hoe staat het trouwens met de medicatie checks in jouw Apotheek?

Top