ACTUEEL

Klink ziet geen heil in Europese toezichthouder zorg

Minister Ab Klink van Volksgezondheid ziet geen heil in een Europese Inspectiedienst voor de Gezondheidszorg IGZ. Dat heeft tegen NU.nl gezegd.

Toezicht op eigen zorgsysteem

“Het lijkt me veel te omslachtig om Europese normen te ontwikkelen en een inspectiedienst in te stellen”, aldus de minister. Klink wijst erop dat alle lidstaten eigen toezicht hebben op hun zorgsysteem. “Brussel heeft wel voorgesteld via een patiëntenrichtlijn grensoverschrijdend voor die veiligheid borg te staan, maar dat vinden wij iets te ver gaan.”

Zwarte lijst

Klink ziet daarentegen wel toekomst in een Europese zwarte lijst voor artsen en zorginstellingen. “Het moet voor patiënten op internet inzichtelijk worden of tegen de behandelend arts op dat moment beroepsbeperkende maatregelen van kracht zijn.” De minister wil zijn plan in juli tijdens de gezondheidsraad in Zweden voorstellen aan zijn Europese collega’s en er liefst zo snel mogelijk mee beginnen. In Nederland moeten de eerste zwarte lijsten dit najaar online staan.

Website met lopende straffen tegen artsen

Op de Nederlandse website komen ongeveer honderdvijftig namen en adressen met informatie over lopende straffen. Over oude tuchtmaatregelen of vonnissen tegen een arts komen patiënten niets te weten. Voor ziekenhuizen die een arts willen aannemen, is deze informatie wel beschikbaar. Klink vindt dat ziekenhuizen in alle EU-landen verplicht moeten worden om verklaringen over slechte artsen af te geven aan een nieuwe werkgever.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top