ACTUEEL

PvdA bekritiseert rol NMa in zorg

De rol van de NMa in de zorg moet wat de PvdA betreft eens goed onder de loep genomen worden. De PvdA wil een nieuwe rol voor de bestaande toezichthouders in de zorg vanuit “het perspectief van zorg als een band tussen mensen”. Niet vanuit het huidige perspectief van de markt.

Zo vindt de PvdA vindt het uitdelen van hoge boetes door de Nederlandse Mededinginsautoriteit (NMa), zoals begin dit jaar, ongepast. “Torenhoge financiële boetes voor zorginstellingen die afspraken maken om continuïteit en kwaliteit van zorg te waarborgen passen niet in de visie van de PvdA. Boetes die hoogstwaarschijnlijk ten koste gaan van personeel en kwaliteit van zorg. De rechter oordeelde overigens dat deze boetebesluiten vernietigd moeten worden.

Marktwerking zorg

De PvdA stelt dat de zorg geen markt is. Daarom moeten er voor de zorg andere regels gelden dan in vrije markten. Enerzijds acht de PvdA een toezichthouder met tanden nodig. “De instellingen die in Nederland de zorg regelen moeten in de gaten worden gehouden. Denk hierbij ook aan de zorgverzekeraars. Om te voorkomen dat zorgaanbieders zomaar fuseren of hun machtspositie misbruiken. Goed toezicht is onmisbaar, ook om keuzevrijheid voor cliënten te bevorderen.”Anderzijds wil de PvdA een toezichthouder die toestaat dat zorginstellingen onderling afspraken maken “waarbij zorg afgestemd wordt op de behoefte van de cliënt, om maatwerk te leveren en continuïteit te garanderen”. De regels van de NMa staat goede samenwerking en kwaliteit van zorg soms in de weg, aldus de PvdA.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top