ACTUEEL

Wijffels: 'De toekomst is begonnen'

De grenzen zijn bereikt of misschien al overschreden. De huidige crisis is een wake up call. We hebben nu de kans om onszelf, onze organisaties  en onze samenleving te transformeren naar een werkelijk duurzame vorm. Dit proces is al in gang, de toekomst is begonnen.

Herman Wijffels over leiderschap

Dat zei Herman Wijffels vandaag tijdens de bijeenkomst van de Skipr Business Club, onderdeel van de studiedag Leiderschap voor een duurzame wereld in Den Haag. Speciale gast van dit seminar is de Dalai Lama.

'Nieuwe tijd vergt samenwerking'

“We moeten ons huidige denken op enkele fundamentele punten veranderen”, aldus Wijffels, oud Rabo-topman, voormalige SER-voorzitter, ex-informateur en tot voor kort bewindvoerder bij de Wereldbank.  In plaats van de mens centraal te stellen moeten we onszelf gaan zien als verbonden met en onderdeel van alle andere vormen van leven. Ook de notie van het overleven van de sterkste -het Darwinistische denken – moet op de helling. De nieuwe tijd vergt samenwerking om te overleven. Zoals we ook van specialistisch denken en werken naar integraal denken en werken moeten.

Leiders dienen te inspireren

“Ieder individu, iedere organisatie, ieder  land zal zich af moeten vragen: wat zijn de effecten van mijn handelen op anderen, op de omgeving en op het grotere geheel en wat zijn mijn bijdragen aan een duurzame samenleving?” Dit alles vergt een slag in de ontwikkeling van het bewustzijn, aldus Wijffels. “Leiders dienen daarin voor te gaan en anderen te inspireren.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top