ACTUEEL

‘Aantal ziekenhuispatiënten daalt onverwacht’

‘Aantal ziekenhuispatiënten daalt onverwacht’

Ziekenhuizen zien dit jaar veel minder patiënten dan verwacht. Enkele ziekenhuizen geven zelfs aan dit jaar tot nog toe minder patiënten te hebben behandeld dan in 2011. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Het Financieele Dagblad onder 25 ziekenhuizen.

Verandering in zorgvraag

Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de forse groei van de zorgvraag. Volumestijgingen van 5 tot 7 procent waren jarenlang normaal, aldus de krant. Vorig jaar was al sprake van een minder onstuimige groei, en dit jaar zet die ontwikkeling door.

Financiën

Doordat de inkomsten lager zijn dan verwacht, dreigen ziekenhuizen te moeten ingrijpen om financiële problemen te voorkomen. Van de 25 ondervraagde ziekenhuizen zeggen 14 een echte verandering in de vraag naar zorg te zien. Het aantal patiënten groeit daar nauwelijks of daalt. Zes ziekenhuizen gaven aan volgens verwachting met enkele procenten te groeien, de rest kon geen antwoord geven.

Terugloop

Waarom het aantal operaties terugloopt en minder mensen bij de poliklinieken komen is niet precies bekend. De ziekenhuizen vermoeden dat mensen door het hogere eigen risico zorg uitstellen. Ook doen huisartsen mogelijk meer zelf en verwijzen zij minder snel door.

Onderzoek

Patiëntenfederatie NPCF vindt het belangrijk dat er een onderzoek komt naar het feit dat ziekenhuizen dit jaar veel minder patiënten behandelen dan verwacht. "Het is een opvallende ontwikkeling, en het is heel belangrijk om een verklaring te weten voor deze cijfers," reageert Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. "Komt het omdat huisartsen minder snel doorverwijzen? Komt het doordat patiënten hun zorgvraag uitstellen, bijvoorbeeld omdat het bedrijf waar ze werken gaat reorganiseren en ze bang zijn hun baan te verliezen? Dat moeten we boven water krijgen om te kunnen bepalen of dit een trend is of dat het structureel is, en of het gewenst is of ook een keerzijde heeft." (ANP/Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 oktober 2012

Mogelijk is dit te verklaren door een trage registratie i.v.m. de overgang naar DOT. Daarbij komt dat ziekenhuizen voor 2012 nog 95% van het FB Budget ontvangen. Waarschijnlijk denken ziekenhuizen, beter nu wat minder dan straks wanneer er een vangnet is van 70% of minder.
Dat de zorgvraag daadwerkelijk zou verminderen lijkt mij in ieder geval zeer onwaarschijnlijk.

Anoniem

22 oktober 2012

Bij ons op de afdeling schrijven de specialisten veel minder onderzoek uit en doen ze minder verrichtingen per patiënt sinds ze weten dat ze een vast budget hebben. De sfeer van produceren is echt omgeslagen.

Koolen

23 oktober 2012

Dat was toch de hele bedoeling van substitutie ! Sterke eerstelijn.

Top