ACTUEEL

Ruzie splijt ouderenbond ANBO

Door een bestuursruzie binnen ouderenbond ANBO heeft een aantal leden besloten zich af te splitsen en zelfstandig een nieuwe ouderenbond op te richten. Donderdag worden de statuten van de zogeheten Nieuwe Bond voor Ouderen Nederland (NBvON) ondertekend, meldde oud-gewestvoorzitter van de ANBO Martin Hendriksen dinsdag.

Nieuwe bond

De afscheidende senioren kunnen zich niet vinden in de sterk op de landelijke politiek gerichte "ondemocratische beleidskoers'' van ANBO. De nieuwe bond zal zich daarom vooral ontplooien op lokaal niveau. "Wij willen ons focussen op de directe leefomgeving van ouderen. Dat kan niet als een hoofdkantoor in Woerden beslist hoe wij ons geld moeten uitgeven. Mantelzorg is toch ook regionaal georganiseerd'', stelt Hendriksen.

Machtswellust

Volgens hem handelt het landelijke bestuur van ANBO sinds kort alleen maar uit machtswellust. "Toen ik begin dit jaar een klein puntje van kritiek maakte, werd ik de volgende dag meteen geschorst, de dag daarop werd ik geroyeerd. Dit is echt verschrikkelijk. De mensen hebben zo veel meegemaakt in het Overijsselse.''

Intern onderzoek

ANBO wil vooralsnog niet op de afsplitsing reageren. Bronnen binnen de bond geven aan dat er intern nog een onderzoek loopt naar Hendriksen, onder meer omdat hij bij de werving voor de nieuwe ouderenbond onrechtmatig gebruik zou hebben gemaakt van gegevens uit het ledenbestand van ANBO.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gericke

1 november 2012

Het is niet de enige club die pretendeert namens een bepaalde groep te spreken. Met wat susidie van de staat zitten er altijd wel een paar goedbetaalde baantjes in dergelijke clubs waar vooral het bestuur de lakens uitdeelt. We hebben zelfs een politieke partij die zo is opgezet.
In de zorg zijn wel meer clubjes die zichzelf uitroepen tot vertgenwoordiger van patiënten zonder dat ze leden hebben en nog minder een bestuur dat door de leden gekozen is. Zoals bv. de NPCF. Die hoor je ook meepraten bij de politiek en dan gaat het puur om het standpunt van het bestuur. Ze strijken flink wat subsidie op waarmee ze zichzelf een aardig baantje en inkomen verschaffen. Dat het bij ANBO ook mis is gegaan verbaast mij dus niets.

Top