ACTUEEL

'Onderzoek oplichting implantaten niet nodig'

Een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar oplichting van plastisch chirurgen door goedkopere borstimplantaten te plaatsen dan afgesproken, is niet nodig. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid woensdag aan de Tweede Kamer.

Bij de inspectie zijn sinds 2001 drie gevallen gemeld van vrouwen die goedkopere implantaten hebben gekregen dan met hun arts was afgesproken. Volgens Schippers kan er in die gevallen sprake zijn van misleiding of oplichting van patiënten. Benadeelden kunnen naar de civiele rechter of zich beroepen op het tuchtrecht, aldus de minister.

Signalen

Schippers heeft geen signalen dat dit soort oplichting op grote schaal is voorgekomen. Bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zijn volgens de minister geen klachten over deze kwestie binnengekomen.

RTL Nieuws meldde eind augustus op basis van eigen onderzoek dat tientallen vrouwen slachtoffer zouden zijn geworden van oplichting door plastisch chirurgen. Het kan zijn dat vrouwen zich direct bij de geschillencommissie van het ziekenhuis meldden, waardoor instanties als de inspectie en de NVPC geen zicht hebben op de klachten.

PIP

De drie getroffen vrouwen, van wie er twee werden behandeld in privéklinieken en een in een regulier ziekenhuis, kregen implantaten van het merk PIP. Voor die implantaten werden slechte siliconen gebruikt, die bij een lek de gezondheid kunnen schaden. De kwestie leidde tot grote zorgen bij vrouwen en tot operaties om de implantaten te vervangen.

Schippers schrijft in de brief dat de drie getroffen vrouwen hun PIP-implantaten kregen voor 2010, toen nog niet bekend was dat er problemen waren met de implantaten van PIP. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top