ACTUEEL

Leerstoel voor directeur Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis wil meer doen aan kennisontwikkeling op het gebied van rampengeneeskunde en Eerste Hulp bij Ongelukken (EHBO). Daarom krijgt het een leerstoel bij het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor is directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis benoemd tot bijzonder hoogleraar Global Health, medische noodhulp en basisgezondheidszorg.

Dat maakt het Rode Kruis donderdag bekend. De leerstoel is vernoemd naar de 145-jarige hulporganisatie. Naast onderwijs volgen worden de studenten van Breederveld ook direct betrokken bij hulpverlening, zoals in Sierra Leone waar het Rode Kruis hulp biedt in moeder- en kindklinieken. De stages hebben als doel de effecten van noodhulp te onderzoeken.

Noodhulp

“Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 250 miljoen mensen getroffen door rampen. Medisch handelen is direct na de ramp in eerste instantie gericht op het redden van levens, het behandelen en verzorgen van gewonden en het creëren van een basisgezondheidszorgsysteem”, zegt Breederveld. Het verlies van basisvoorzieningen als een woning, sanitair en voedsel heeft volgens de bijzonder hoogleraar direct effect op de gezondheid van mensen.

Rampengeneeskunde

Verder kan het Rode Kruis helpen om verspreiding van ziektes als hiv/aids, diarree en tuberculose tegen te gaan. “De effectiviteit van de hulpverlening hangt echter af van de kennis en vaardigheden van de bevolking en van de Rode Kruis-vrijwilligers, die in rampsituaties een schakel kunnen zijn om de overlevingskansen van mensen te vergroten.”

De 65-jarige Breederveld studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd uiteindelijk opgeleid tot kinderarts. In het AMC werkte hij tot 1990 als universitair hoofddocent en academisch specialist kindergeneeskunde. Sinds 2005 is hij algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

J.E.

25 oktober 2012

Dus een voormalig UHD'er "koopt" nog snel het geliefde hoogleraarschap voordat met pensioen gegaan moet worden?

Mijn goedkope opmerking is bewust provocatief, ook ik weet dat zo corrupt de Nederlandse academie ook weer niet is.

Niettemin had het gepast als iemand anders, die niet direct verbonden is aan het IRK de leerstoel had bekleed. Een directeur die de leerstoel van zijn organisatie bekleed is toch wat minder fraai: Financiering en invulling zouden ook minder verdacht vormgegeven kunnen zijn.

Top