ACTUEEL

Wfg-bestuurder vindt financiering ‘loterij’

Ondoorzichtige regels maken ziekenhuisfinanciering een loterij. Er is niet één bestuurder van een ziekenhuis in Nederland die zijn winst- en verliesrekening begrijpt. Dat heeft bestuurder Hugo Keuzenkamp van het Westfriesgasthuis in NRC Next gezegd.

“Waarom draait het ene ziekenhuis beter dan het andere ziekenhuis twintig kilometer verderop? Dat is vaak onverklaarbaar”, zegt Keuzenkamp in NRC Next. Volgens spelen de gekunstelde tarieven “ofwel: verzonnen prijzen, die niets met werkelijke kostprijzen te maken hebben”  hierbij een belangrijke rol

Ligdagen

Keuzenkamp kent de voorbeelden van ondoorzichtige financiering als bestuurder van het Westfriesgasthuis maar al te goed. Tot begin dit jaar kreeg zijn ziekenhuis een vaste vergoeding voor opnames en ligdagen. Het bedrag voor opnames was relatief hoog, dat voor ligdagen laag. “Een ziekenhuis met veel opnames en weinig ligdagen loopt dan binnen. En vice versa heeft een ziekenhuis met veel ligdagen een groot probleem. Zulke vaste vergoedingen, die niets met echte kostprijzen van doen hebben, maken de exploitatie van een ziekenhuis tot de uitkomst van een loterij.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top