ACTUEEL

RIVM: salmonella-uitbraak op zijn retour

Afgelopen week zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 76 nieuwe gevallen gemeld van besmetting met de Salmonella Thompson-bacterie. In totaal zijn nu, voor zover bekend bij het RIVM, 1026 mensen ziek geworden na het eten van gerookte zalm van het bedrijf Foppen in Harderwijk.

"De uitbraak lijkt daarmee op zijn retour te zijn," zei Aura Thimen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM donderdag. "We zijn voorzichtig blij", voegde ze daaraan toe.

Nieuwe meldingen

De nieuwe meldingen zijn nog steeds terug te leiden tot dezelfde partij gerookte zalm, aldus Timen. Het gaat in de meeste gevallen over mensen die al langer ziek zijn, maar waarvan nu pas bekend is geworden dat het om Salmonella Thompson ging.

Voor zover bekend bij het RIVM zijn er de afgelopen week geen nieuwe doden gevallen door de salmonellabesmetting. Het aantal doden staat nu op 3.

Meldingsplicht

Het RIVM vermoedt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt dan bij hen bekend, omdat er geen meldingsplicht bestaat voor een salmonella-infectie: dit soort infecties hoeft niet bij de GGD gemeld te worden. Daardoor is het moeilijk om het precieze aantal besmettingen te inventariseren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top