ACTUEEL

Lessen over duurzaamheid: 'Don't waste this crisis'

Nieuwslezer Rick Nieman sprak ter afsluiting van het seminar Leiderschap voor een duurzame wereld een aantal mensen om de dag te evalueren.

Over geluk praten binnen organisaties

Laurens van den Muyzenberg schreef samen met de Dalai Lama een boek over de manier waarop boeddhistische principes organisaties kunnen helpen, De weg van de leider. Hij durft nu binnen organisaties over ‘geluk’ te praten. Geformuleerde waarden worden vaak niet toegepast in de praktijk. Aan de evaluatie voegde hij de vraag toe waar men gelukkig of ongelukkig van werd. En merkte dat daar wel reactie op kwam.

‘Don’t waste this crisis’

Jan Kalff gaf aan dat de waarden die de ABN Amro bank geformuleerd heeft, als professionaliteit, respect en interiteit, niet nageleefd zijn. Anders was het nooit zo ver gekomen met de kredietcrisis. Zijn wijze les: “Don’t waste this crisis”. Hij ziet nog geen punten die hij direct kan veranderen, maar vindt het tijd voor een brede discussie. Kalff is niet pessimistisch, wel over de tijd die het gaat kosten, niet over de uitkomsten.

‘Duurzaamheid is geen mode’

Roger Dassen, CEO bij Deloitte, is geïnspireerd. Hij geeft wel aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet aan de rand van de organisatie moet blijven, maar moet worden gedragen door de top. Het is geen modeverschijnsel. Duurzaamheid hoort in de portefeuille van de CEO.

Diepgang en bedrijfsleven

Brigitte van Baren slaat met haar bedrijf de brug tussen diepgang en bedrijfsleven, tussen de innerlijke kant van mensen en het dagelijkse, werkende leven. Mensen worden daar volgens haar effectiever van. Ze voelen dat ze een keuze hebben en ze worden niet langer geleid door de hectiek.

Meer uitbesteding, meer inkoop

Hoogleraar inkoopmanagement en hier vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) Bart Vos wijst de zaal erop dat inkoop een groot deel uitmaakt van het bedrijfsproces. Gezien de trend is om meer uit te besteden, zal de rol van inkoop dan ook groeien. Daarom vindt hij duurzaamheid in de inkoop ook een absoluut aandachtspunt.

Uitvoeren van concrete, praktische dingen

Herman Wijffels voegt hier tenslotte aan toe dat duurzaamheid bij jezelf begint. “Als wij beslissingen over bestedingen doen, let er dan op waar dingen vandaan komen en welke consequenties daaraan verbonden zijn.” Volgens Wijffels kan een ieder concrete, praktische dingen uitvoeren. Hij beseft zich terdege dat hij steeds meer wordt afgeschilderd als zweverig, maar daar geeft hij niets om. Wijffels: “Duurzaamheid bevorderen vraagt moed en een diepe overtuiging.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

TinaBURNETT35

26 januari 2011

It's good that we are able to receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> moreover, it opens new chances.

Top