ACTUEEL

LangeLand kiest voor Winter vanwege ‘trackrecord’

LangeLand kiest voor Winter vanwege ‘trackrecord’

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer gaat met Loek Winter in zee vanwege zijn “bewezen trackrecord bij het weer financieel gezond maken van organisaties en het op een hoger peil brengen van de zorg”. Dit zegt interim-bestuursvoorzitter Jan-Willem Brinkman.

Volgens Brinkman biedt Winter daarmee het LangeLand “precies de turn-around die het ziekenhuis nodig heeft”. Naast Winter waren er ook andere partijen die belangstelling hadden voor overname. Hieronder de private investeerder SJMG Health Investments, eigenaar van ondermeer de Mauritsklinieken, en het Hagaziekenhuis in Den Haag. Brinkman noemt het Haga “een voor de hand liggende partner” gezien de bestaande samenwerking op het gebied van medische ingrepen.

Geen één-tweetje

Brinkman weerspreekt dat de overname door Winter een één-tweetje naar het voorbeeld van de IJsselmeer ziekenhuizen is. Brinkman was hier in het verleden bestuurder, Winter is de huidige eigenaar. “Ik was tien jaar voordat Winter in beeld kwam interim-bestuurder bij de IJsselmeer ziekenhuizen, dus daar bestaat geen enkel verband”, zegt Brinkman.  

Salarissen in gevaar

Volgens Brinkman is een fusie dan wel overname onvermijdelijk. “Door een combinatie van factoren zit het LangeLand Ziekenhuis financieel in zwaar weer”, zegt Brinkman. “Het ziekenhuis kan hier niet op eigen kracht uitkomen.” Volgens Brinkman heeft het ziekenhuis zelfs zo’n groot liquiditeitsprobleem dat zonder ingrijpen de betaling van de salarissen in november en december in gevaar komt.

Lijken

De samenwerking met Winter wordt de komende weken verder uitgewerkt. In het kader hiervan worden ook de boeken uitgeplozen. Brinkman verwacht dat deze due diligence geen verrassingen zal opleveren. “De lijken in de kast heb ik zelf al weggehaald”, aldus Brinkman. “Toen ik hier kwam was ik voorbereid op een ernstige situatie, daar ben ik niet in teleurgesteld.”

Ambitie

Met Winter kiest het LangeLand voor een  zelfstandige toekomst. Voor MC Haaglanden, het Groene Hart Ziekenhuis en Bronovo Ziekenhuis reden om de coöperatieve samenwerking met LangeLand te beëindigen. Brinkman is “verbaasd”  over de uitleg die de drie ziekenhuizen geven. Volgens de Coöperatie heeft het LangeLand een draai gemaakt door een ander profiel te formuleren dan eerder afgesproken. Met name het behoud van een eigen IC en de spreiding van de acute en oncologische zorg blijkt nu een breekpunt. “Onze ambitie is binnen de coöperatie besproken”, stelt Brinkman. “Het uitgangspunt is altijd geweest het behoud van een volwaardig basisziekenhuis in Zoetermeer. Je kunt verschillende definities van een basisziekenhuis geven, maar wij vinden dat daar gezien de bevolkingsomvang van Zoetermeer een 24-uurs SEH en IC bij horen.”

(foto: S.J. de Waard)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top