ACTUEEL

ZN wint prijs voor fraudebeheersing

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft door het Europees Netwerk tegen fraude in de zorg, de EHFCN, de Excellence Award uitgereikt gekregen. ZN kreeg de prijs vanwege de realisatie van het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg eerder dit jaar.

Paul Vincke, president van de EHFCN die de prijs uitreikte aan Marieke Koken, beleidsadviseur van ZN: “Feitelijk is Nederland een soort 'mini-Europa' waarbinnen het ZN gelukt is een unieke samenwerking tot stand te brengen. Daar komt nog bij dat ZN de enige organisatie in Europa is die bij het publiceren van jaarcijfers over fraude in de zorg een zuiver onderscheid maakt tussen 'echte' fraude en geld dat door andere oorzaken verloren gaat, zoals door fouten en vergissingen.”

Samenwerkingsverband

In het kenniscentrum werken alle Nederlandse zorgverzekeraars samen om fraudezaken beter te stroomlijnen en de ervaringen met fraude om te zetten in bruikbare analyses en aanbevelingen voor verbetering. Het kenniscentrum werkt nauw samen met ketenpartners zoals de NZa, het ministerie van VWS, het Verbond van Verzekeraars en overheidsdiensten voor opsporing en vervolging zoals de politie, de inspectie SZW en het Openbaar Ministerie. Ook internationaal werkt het kenniscentrum samen met andere organisaties. Dit voorjaar organiseerde ZN nog een zogenoemde ‘Open House’ bijeenkomst waar ruim 35 mensen uit 12 verschillende landen met elkaar spraken over een verbetering van de fraudebeheersing in de zorg.

Healthcare fraud

De EHFCN, waarvan ZN lid van is, reikte de prijs uit tijdens de jaarlijkse conferentie in Windsor (Groot Brittannië) waar zo’n 150 deelnemers uit Europa, de VS en Canada bijeenkomen om gezamenlijk te komen tot een effectievere fraudebeheersing. Het thema van de conferentie van dit jaar is ‘Healthcare fraud: prevention is better than cure’.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

27 oktober 2012

ZN: gefeliciteerd.
Het aanpakken van fraude in de zorg ( die asociale graaiers die zich hulpverlener durven te noemen) is belangrijk.
Maar: u heeft 12 miljard in de schappen staan.
En mijn oma van 96 moet steeds meer betalen voor de zorg.
Misschien dat u dat laatste aan haar wil uitleggen? Ook al krijgt u daarvoor zeer waarschijnlijk geen Europese award voor?

Top