ACTUEEL

‘Bouwvraag zorg verdubbelt komende jaren’

Het volume van het zorgvastgoed zal de komende jaren verdubbelen tot in totaal bijna 80 miljoen vierkante meter. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van een nog vertrouwelijke onderzoek verricht door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van Bouwend Nederland.

In totaal was er in Nederland in 2010 ongeveer 52 miljoen vierkante meter vastgoed in gebruik voor zorgdoeleinden. In 1990 was dit nog ruim 35 miljoen vierkante meter. Jaarlijks breidt het vastgoedgebruik door de zorg zich uit met gemiddeld 800 duizend vierkante meter.

Uitbreidingsvraag

Volgens het EIB  schiet de uitbreidingsvraag de komende jaren omhoog naar ruim 1,3 miljoen vierkante meter per jaar. In 2016 groeit het zorgvastgoed volgens de schatting van het EIB naar 58,6 miljoen vierkante meter. In 2030 gaat het om een volume van 78,5 miljoen vierkante meter.

Kosten

De bijhorende kosten lopen volgens het EIB ook sterk op. Naar verwachting blijft de bouwproductie voor de zorg tot 2016 op een hoog niveau van circa 1,8 miljard euro per jaar. Door kwaliteitstoename, vergrijzing en de veroudering van het bestaande vastgoed lopen de kosten in 2030 op tot circa 3,7 miljard euro per jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top