ACTUEEL

Opbrengsten in de zorg groeien minder hard

De opbrengsten van zorginstellingen zijn vorig jaar met 3,8 procent gegroeid, net zoals dat in 2010 het geval was. Gezamenlijk brachten ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg 51 miljard euro op in 2011. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

In de drie jaren daarvoor namen de bedrijfsopbrengsten nog toe met gemiddeld 6,3 procent per jaar. De zorginstellingen zagen de afgelopen twee jaar wel kans om de kosten minder hard te laten stijgen. In 2011 namen de lasten toe met 3,6 procent tot 49 miljard euro. In 2010 groeiden deze met 3,9 procent. In de drie jaren daarvoor stegen de lasten echter nog met gemiddeld 6,2 procent.

Stabiel

De winstgevendheid van zorginstellingen is de laatste jaren stabiel. Vorig jaar kwam de winstmarge uit op 1,9 procent. Dat is iets meer dan in 2010 en even hoog als in 2009, maar wel beduidend hoger dan in de jaren daarvoor.

De winsten van ziekenhuizen nemen volgens de onderzoekers sinds 2006 nagenoeg elk jaar toe. In 2011 bedroeg de winstmarge 1,7 procent, iets meer dan een jaar eerder. "Ziekenhuizen zijn er in 2011 in geslaagd een budgetkorting van het Rijk van ongeveer 380 miljoen euro op te vangen dankzij kostenbeheersing. Hierdoor is hun winstgevendheid op peil gebleven", aldus het CBS. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top