ACTUEEL

VVD en PvdA pakken loonkosten zorg aan

Het nieuwe kabinet met VVD en PvdA pakt de stijging van loonkosten in de gezondheidszorg aan. Dit valt te lezen in het concept regeerakkoord dat Diederik Samsom en Mark Rutte op maandag 29 oktober 2012 hebben gepresenteerd.

Het loon van bestuurders in (semi-)publieke instellingen wordt verder ingeperkt. Nu mogen deze topbestuurders volgens de zogenoemde balkenendenorm niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris ontvangen, maar dat wordt teruggebracht tot maximaal 100 procent.

Medisch specialisten

Voor het inkomen van medisch specialisten wordt het rapport van de commissie-Meurs leidraad. Het fiscale ondernemersvoordeel voor medisch specialisten vervalt in 2015. Het specialistenhonorarium wordt integraal onderdeel van het ziekenhuisbudget en het beheersmodel medisch specialisten verdwijnt. De vorming van mega- of regiomaatschappen wordt ontmoedigd.

Nullijn

Het is de bedoeling dat het salaris van personeel in de gezondheidszorg aan dezelfde voorwaarden gaat voldoen als dat van werknemers in andere publieke sectoren. Daar geldt al langer de nullijn, waardoor de overheidskosten voor arbeid in de collectieve sector worden afgeremd. Per 2016 wordt het OVA convenant, waarin staat dat medewerkers in de zorg uitgezonderd zijn van de nullijn, ontbonden. Wel maakt het VVD-PvdA-kabinet honderd miljoen euro vrij om de arbeidsmarktpositie van specifieke groepen zorgmedewerkers te verbeteren.

Download hier het regeerakkoord (PDF). De zorgparagraaf staat op pagina 21 t/m 26

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

30 oktober 2012

Wat betekent het vervallen van het fiscale ondernemersvoordeel voor medisch specialisten ?
Men wil marktwerking in de zorg bevorderen maar de specialist is in dezelfde ontwikkeling ineens géén ondernemer meer?

Hans

30 oktober 2012

Wie zijn dan die specifieke groepen? Zijn ze specifiek dan ook noemen, anders zijn ze niet specifiek. Typisch voorbeeld van verhullende bijvoegelijke naamwoorden: ze suggereren iets wat er niet is. Is dat "framing"?

Top